Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är bankomaten där du kan lämna in ditt elskrot

Publicerad: 17 augusti 2010, 04:13

Vad sägs om en bankomatliknande automat där du kan lämna in din gamla elektronik för återvinning, värdering och betalning på plats?

Ämnen i artikeln:

Miljöteknik

Häromdagen lät amerikanska Coinstar meddela att företaget investerat i ecoATM, ett nystartat företag som har utvecklat en automat (med samma namn) för återvinning av elektronik. Coinstar är mest känt för maskiner som räknar mynt eller erbjuder uthyrning av DVD-filmer via självservice, men satsar nu alltså på vad de själva kallar för ”e-cycling”.

Konceptet är enkelt – du lämnar in din gamla elektronik i ekomaten (känns väl som en rimlig översättning?), som direkt räknar ut dess värde och betalar ut det i form av kontanter eller kuponger. Hemligheten ligger i maskinens förmåga att med hjälp av elektroniska och visuella tekniker automatiskt räkna ut värdet på de inlämnade föremålen. Och på så sätt ges konsumenterna ett omedelbart ekonomiskt incitament till att återvinna sin oönskade elektronik.

Företaget har redan byggt upp ett nätverk bestående av ett 50-tal köpare runt om i världen, som kommer att återanvända komponenter av den insamlade elektroniken. Mobiltelefoner, mp3-spelare och TV-spel är exempel på vad en ecoATM kommer att ta emot.

Företaget siktar på att installera 200 ecoATM-maskiner i slutet av året, främst i anslutning till återförsäljare av elektronik runt om i USA. I de flesta fall kommer kunderna att erbjudas värdekuponger i den butik som maskinen är ansluten till.

2005 producerade USA två miljoner ton e-avfall, varav endast 350 000 ton återvanns. Resten hamnade på soptippen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev