Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är bioraffinaderiet som utvinner nyttiga antioxidanter ur vanliga lökskal

Publicerad: 23 maj 2012, 07:54

Vet du inte vad du ska göra av dina gamla lökskal? Varför inte utvinna nyttiga antioxidanter som skyddar mot cancer.


Kemiforskare vid Lunds universitet har skapat ett bioraffinaderi som utvinner nyttiga antioxidanter ur skal från gul lök. Ämnet som utvinns heter quercetin som är en antioxidant som har skyddande egenskaper mot bland annat cancer. Det rapporterar SR Klotet.

Bioraffinaderiet behandlar lökskalen i en behållare tillsammans med vatten och enzymer under hårt tryck. Processen är betydligt miljövänligare än de metoder som används i traditionella raffinaderier som använder olika kemiska lösningsmedel och kräver mycket energi.

Vanlig gul lök och särskilt skalet är fylld av nyttiga antioxidanter som kan tas till vara. Tekniken kan användas inom flera områden. Till exempel skulle man kunna använda de hundratals ton björkbark som idag blir avfall i den svenska skogsindustrin och utvinna betulin, som är ett antiinflammatoriskt ämne som används i kosmetikaindustrin. Enligt kemiforskarna från Lund finns också andra saker, som potatis-, morots-, frukt- och räkavfall innehåller mycket nyttigt och som borde kunna användas bättre.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.