Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är Bloom Boxens akilleshäl

Publicerad: 26 Februari 2010, 10:00

Den omtalade bränslecellen Bloom Box är 100 procent koldioxidneutral. Men den har en svaghet.


Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentechBränslecellForskningIngenjör

Bränslecellen Bloom Box framställs som en möjlig energikällornas Google. Kan den förändra spelreglerna på samma omvälvande sätt som Google gjort på internet? Det återstår att se, men framgången är inte nödvändigtvis så självklar som den ibland framställts de senaste dagarna.

Bland annat för att bränslecellen, för att uppnå 100 procents koldioxidneutralitet, måste drivas med biogas. Det är en produkt som i Kalifornien, där Bloom Box satsar hårdast på att etablera sig, är tämligen ovanlig, skriver Earth2tech.com. Satsningen på Kalifornien härrör från de statliga understöd som bolaget erhåller där. Men mängderna biogas som framställs i Kalifornien och är avsedda för gasnätet är sparsamma, skriver sajten.

Ren, men beroende av kalifornisk bristvara.

Följden är att de företag som har för avsikt att köpa Bloom Box:ar kan få svårt med tillräckliga gasleveranser. En profilkund, Ebay, ska bli den första att köra sina Blom Box:ar på enbart biogas. Det ska sänka koldioxidutsläppen trefaldigt från företagets 500-kilowatts-system som under de första sex månaderna sänkte utsläppen med nära 300 ton. Även Walmart uppges vilja skifta till biogasdrift i sina två butiker i Kalifornien.

Bara
ett fåtal leverantörer förbereder sig för att producera gas för ledning i Kalifornien, uppger Tony Leo, vd på bränslecelltillverkaren Fuelcell Energy, för Earth2tech.com. På andra håll i USA ser det likadant ut. I Michichan har Organic Waste Systems planer på en småskalig anläggning, men bara när priserna är så höga att man inte istället väljer att använda gasen på tillverkningsplatsen. I Texas, Iowa och Idaho finns också anläggningar, men med ekonomiska svårigheter, uppger en talesperson för Organic Waste Systems för Earth2tech.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.