Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är bolaget som ska leta skiffergas under Vättern

Publicerad: 14 november 2013, 12:00

– Man blir helt bestört, säger ordförande i föreningen Aktion Rädda Vättern


Det är Sveriges Radio som idag berättar om företaget Gripen Gas som fått tillstånd att provborra efter skiffergas under Vättern. Något som inte gillas av nätverket Aktion Rädda Vättern.
– Man blir helt bestört. Vättern är en dricksvattentäckt för 250 000 människor. På sikt kommer Vättern också förmodligen att försörja Mälardalen och Storstockholm med vatten. Att då prospektera efter skiffergas, det handlar om alunskiffer som är den skitigaste mineral vi kan tänka oss, är helt otänkbart, säger nätverkets ordförande Johan Elwing till SR.

På Gripen Gas är man optimistiska. Vd Stephen Crabtree säger att företaget, om man börjar utvinna gas, ska använda säker teknik som ska isolera borrhålen från Vätterns vatten. Men Johan Elwing känner sig inte trygg av beskedet.
-Det säger alla prospekteringsbolag i hela Sverige, de är alltid miljövänliga och använder den senaste tekniken men det stämmer inte. Går man igenom gruvbranschen och kollar så ser man att de inte använder den senaste tekniken och de skitar ner mycket mer än vad de har tillstånd till, säger Johan Elwing.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.