måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är branschen som inte efterfrågar klimatinformation

Publicerad: 23 september 2014, 09:23

SMHI framställer och bearbetar klimatinformation på uppdrag i flera branscher. Försäkringsbolagen beställer till exempel material om översvämningsrisker, vattenkraftsindustrin om nederbördsmängder och MSB om risken för skogsbränder. En bransch lyser dock med sin frånvaro.

Ämnen i artikeln:

Smhi

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 september.

– Byggbolag och fastighetsägare har vi inte sett så mycket av. Det har mest varit uppdrag från myndigheter, säger Gunn Persson på SMHI:s affärsverksamhet till Miljöaktuellt.

Prognoserna om temperatur, vindstyrkor och nederbördsmängder är ibland svårtolkade och det behövs experthjälp för att göra informationen användbar. Det här är tjänster som utvecklas av SMHI:s affärsverksamhet och ett fåtal privata bolag som använder sig av myndighetens grunddata.

Gunn Persson säger att en del av förklaringen till byggbolagens frånvaro kanske ligger i att de inte har något ansvar när de väl sålt fastigheten och att den fortsatta skötseln ligger på andra. Enligt henne finns det många sätt att utveckla dagens verktyg.

– Det kan till exempel gälla vindklimatet och hur det blåser runt husen. Det är ett uppdrag som SMHI redan gör åt många byggbolag, men där skulle man kunna koppla på en klimataspekt och titta mer på framtida förändringar av vindarna.

Det krävs att bolagen efterfrågar sådana tjänster för att SMHI ska kunna utveckla produkten. Det borde nästa steg i processen, men någon sådan efterfrågan har hon inte alls märkt av. Några jobb har de i alla fall inte haft, enligt Gunn Persson.

Klimatanpassning och åtgärder i bygg- och fastighetsbranschen kommer att diskuteras på Miljöaktuellts klimatanpassningskonferens 24 september. Hitta programmet här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev