Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Carlgrens miljöpolitiska plan

Publicerad: 12 november 2010, 10:13

– Det är genom nationella insatser vi blir en ledande röst internationellt, skriver miljöminister Andreas Carlgren (C) på debattsidan i nya numret av Miljöaktuellt och lämnar en öppen inbjudan till alla i Miljösverige att medverka till att möta miljöutmaningarna.


Ämnen i artikeln:

Andreas Carlgren

Dagens miljöproblem är gräns­överskridande. Om vi ska klara miljöutmaningarna behöver vi lämna de strikt nationella gränserna. Jag vill bygga vidare på svensk miljötradition och utveckla en miljöpolitik för svenskt ledarskap, där:

- Sverige är förebilden för den hållbara utveckling som behöver växa fram runt om i världen. Vi kan ta ledarskapet genom att visa att det är möjligt att ett rikt, industrialiserat och högteknologiskt land utvecklas i samklang med de gränser som miljön sätter. Det är till Sverige företagare och politiker i andra länder ska söka sig till för att finna svar på framtidens miljöfrågor, såsom sänkta utsläpp från våra bilar och renare hav.
- Sverige är pådrivande globalt och inom EU. Det ställer krav på att vi i vissa fall går före med nationell lagstiftning och högre ambitioner. Därför förbjuder vi kvicksilver och förbereder förbud mot ämnen som Bisfenol A. Därför har vi satt de högsta klimatmålen i EU.
- Sverige leder kapplöpningen in i den gröna ekonomin. Sverige kommer inte att vara störst, men vi kan vara först. Svenska företag ska vinna nya exportmarknader med miljölösningar. Därmed kan vi komma ut som vinnare både genom ett hållbarare samhälle, men också med stärkt grön ekonomi och ökad livskvalitet för enskilda.
- Det är genom nationella insatser vi blir en ledande röst internationellt. Vårt internationella engagemang innebär en höjd miljöambition. Det kräver att vi tar vara på kraften och engagemanget som finns hos svenska företag och invånare.

Den politiska uppgiften är att lägga fast de långsiktiga spelreglerna, sätta gränserna och ställa krav. Vi ska stödja forskning för miljö och miljöteknik. Ekonomiska styrmedel enligt principen att förorenaren betalar styr mot ett hållbart samhälle. Särskilda stimulanser kan krävas för att ge det som är miljöbra en extra skjuts när tekniken inte ännu är kommersiell gångbar. Inom de långsiktiga spelreglerna ska nyfikenheten, uppfinningarna och tekniken utvecklas som är nödvändiga för att vi ska klara miljöutmaningen. Då ger vi marknaden utrymme att leverera lösningar.

Jag vill lämna en öppen inbjudan till alla i Miljösverige att medverka till att möta miljöutmaningarna, som närmast är:

- Göra fordonsparken fossiloberoende. Insatser under mandatperioden är avgörande för att vi ska nå målet fossiloberoende fordonsflotta 2030, då bilarnas snittlivslängd är cirka 15 år. Vi föreslår nu en rad styrmedel, men det kommer att krävas mer och ett ökat samarbete med branschen och forskning.
- Värna den biologiska mångfalden. Ytterligare värdefulla skogsområden, allt från fjällnära skog och gammelskogar till artrik ädellövskog i Syd- och Mellansverige, ges ett långsiktigt skydd och förvaltas väl. Men utmaningen är större än enbart skydd. Det hållbara brukandet behöver utvecklas i hela skogsbruket. Regeringen samlar nu skogsnäringen, naturvårdsorganisationer och forskningen till en nationell dialog med syfte att utveckla det hållbara brukandet av skogen.
- Rädda Östersjön. En ny havsmiljömiljard satsas. Den förra ledde bland annat till cirka 600 olika projekt runt om i landet för bättre havs- och vattenmiljö. Sveriges åtagande enligt BSAP, handlingsplanen för Östersjön, ska fullföljas. Sverige leder nu arbetet för att rädda Östersjön inom Helcom. Den nya havs- och vattenmiljömyndigheten som börjar sitt arbete den 1 juli 2011 får en central roll.
- Få bort gifter ur miljö och människors vardag. Giftlarmen duggar tätt. Regeringen inleder nu ett arbete för att ta fram en nationell handlingsplan för giftfri vardagsmiljö. Sverige ska vara pådrivande internationellt och inom EU. Gemensam EU-reglering får större slagkraft för miljön, men det kan krävas att Sverige visar vägen och går före.

Nummer 9 av Miljöaktuellt är ute nu. Ur innehållet:

- Den finansiella klimatsmällen – företagen oförberedda på försäkringskostnaderna
- En dag med Nina Cromnier – ny generaldirektör på KemI
- Förtroendekris för miljömärkningar
- Så ska iso 14001 revideras – förbered dig redan nu
- Tema avfall och återvinning
- Karriär: Miljöchefernas ledarskap måste bli bättre

Här kan du prenumerera

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Andreas Carlgren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.