Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Carlgrens nya miljöbudget

Publicerad: 12 oktober 2010, 08:00

Drygt 5 miljarder i miljöbudget och fokuserade satsningar på klimat, havsmiljö, biologisk mångfald och en giftfri vardagsmiljö. Så presenterade miljöminister Andreas Carlgren sin del av budgetpropositionen som lades fram idag.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenEuPolitik

På tisdagen presenterade regeringen sin nya budgetpresentation och miljöminister Andreas Carlgren bjöd traditionsenligt in miljöintresserade journalister för att prata om miljöbudgeten.

Den största nyheten i årets miljöbudget, som totalt låg på 5 129 mkr för 2011, var satsningen på en giftfri vardag. Här får främst Kemikalieinspektionen höjda anslag med 25 miljoner kronor per år under hela mandatperioden. Myndighetens årliga anslag blir därmed 190 miljoner. Kemikalieinspektionen får samtidigt i uppdrag att ta fram en nationell handlingsplan för att fasa ut farliga kemikalier.
– Problemet med gifterna i vår vardag är att vi inte kan vara säkra på att våra vardagsprodukter, som nappflaskor och barnkläder, är ofarliga. Även om kemikalierna i en produkt är tydligt presenterade så kan det fortfarande finnas kombinationseffekter som är dåligt kartlagda. Nu vill vi gå före och visa på svenskt ledarskap för den globala kemikaliestrategin. Samtidigt vill vi driva kemikaliefrågorna aktivt i EU, säger Andreas Carlgren.

Gällande budgeten vidhöll också Andreas Carlgren att Sverige har och kommer fortsätta ha Europas mest ambitiösa mål för att minska utsläppen av växthusgaser. Han berättade att regeringen kommer fortsätta driva på för att också EU ska öka sin klimatambition till en 30 procentig minskning. Närmast kommer frågan enligt Carlgren att tas upp på det kommande rådsmötet i Luxemburg.

En skillnad i regeringens klimatpolitik för kommande mandatperiod är enligt Andreas Carlgren ändrade ekonomiska styrmedel där man satsar på lägre fasta kostnader och högre rörliga kostnader. Genom att sänka fasta kostnader, bland annat genom den så kallade supermiljöbilspremien, och höja rörliga kostnader, till exempel genom höjd skatt på diesel, så hoppas man få en större utsläppseffekt.

På frågan om vilket parlamentariskt stöd minoritetsregeringen har för sin miljöpolitik, med tanke på SD:s vågmästarroll, svarade Andreas Carlgren att budgeten hur som helst går igenom med hjälp av budgetlagen – men att regeringen under mandatperioden kommer att få söka bredare samarbeten än tidigare.
– Jag tror faktiskt att det kan vara bra för miljöpolitiken att skapa bredare samarbeten. Vi lyckades inte med det under den förra mandatperioden, men nu kanske det blir möjligt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenEuPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News