Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är de 12 som kan bli Årets Miljöhjälte

Publicerad: 13 september 2010, 07:57

Världsnaturfonden WWF utser varje år Årets Miljöhjälte. Här är de tolv kandidaterna.


På WWF:s sajt minplanet.se har besökarna själva fått föreslå personer till utmärkelsen Årets Miljöhjälte. Nu har WWF tagit fram kandidater som organisationen ser som verkliga miljöhjältar och nu är det upp till allmänheten att rösta.

Här är de utvalda kandidaterna:

- Christer Borg, Sollefteå. WWF:s motivering: Christer har lagt ner hela sin själ i sitt arbete för bland annat "Älvräddarnas Samorganisation från Näsåker i Ångermanland
- Åsa Lovén, Stockholm. WWF:s motivering: Åsa twittrar och räddar miljön! Hon driver nämligen en twittersida som heter vegomiddag. Där ger hon vegetariska middagstips varje dag, för diskussioner med andra twittrare om vegetariska mat, pratar vegogrillning, frågar SJ varför de inte har vegomat etcetera.
- Khaled Daneshvar, Upplands Väsby. WWF:s motivering: Khaled är en väldigt engagerad kille på 18 år som kläcker affärsidéer stup i kvarten. Men det var en idé han fastnade för, en tjänst där privatpersoner och företag kan skänka bort prylar de inte använder i stället för att slänga dem.
- Simon Eisner, Göteborg. WWF:s motivering: Simon har under sex år bidragit med sin energi och ekonomi till en bättre miljö. Han startade en stiftelse som tar hand om överbliven mat som bland annat Seven Eleven och ABBA Seafood skulle ha slängt och ger det till de hemlösa.
- Margareta Ekenvi, Vara. WWF:s motivering: För att hon är en hejare på källsortering och inspirerar alla barn på sin förskola att leva miljövänligt.
- Micael Frideros, Södertälje. WWF:s motivering: För att han lyckats få tillbaka en borttagen återvinningsanläggning i sitt bostadsområde där det bor många äldre.
- Linus Källander, Stockholm. WWF:s motivering: För att ha startat den lysande smarta kampanjen Dyrare Mat Nu! som har fått stor spridning och säkert öppnat ögonen för problemen inom livsmedelsindustrin hos många nya, tack vare sitt provocerande kampanjnamn och tydliga budskap.
- Nadia Melin, Örnsköldsvik. WWF:s motivering: För att hon bloggar och påverkar oss att välja miljöbra mat.
- Ralf Palmpers, Söderhamn. WWF:s motivering: För att han har arbetat med Växhuset/Ekocentrum under elva år, hela tiden hårt arbete för få andra människor att förstå värdet av att rädda vår underbara värld.
- Inga-Lill Servin Jarl, Hörby. WWF:s motivering: För att hon startat en ekologisk/naturlig hårfrisör, utan kemikalier, och jobbar med skolorna i Hörby kommun för att informera ungdomar om riskerna med kemikalier och vad de gör med oss och vår planet.
- Ann Werner, Umeå. WWF:s motivering: Ann Werner, centrumledare på Strömpilens köpcentrum i Umeå, övertalade butikerna på köpcentrumet att sluta med kostnadsfria påsar (främst av plast) till kunderna. Då sjönk volymen av påsar med 85 procent, trots att samma mängd varor köptes.
- Familjen Åkerlind-Elevall, Järna. WWF:s motivering: För sin inspirerande, gröna livsstil och för att de ordnat så att miljöfilmen HOME får visas gratis i Sverige.

Här kan du rösta på Årets Mijöhjälte 2010.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.