Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är de mest hållbara teknikföretagen

Publicerad: 17 Oktober 2017, 07:25

I en ny rapport har Greenpeace studerat hållbarhetsarbetet hos 17 av världens ledande teknikföretag.


Idag publicerar Greenpeace sin rapport ”The Guide to Greener Electronics”. Organisationen har analyserat 17 av världens ledande teknikföretag för att se vad de gör för att minska sin miljöpåverkan. I rapporten inriktar man sig främst på tre områden: energi, hur pass bra företagen är på att använda sig av förnybar energi, resurser, om man har en hållbar design på sina produkter och om man använder sig av återvunnet material, samt hur pass bra företaget är på att skydda arbetare och konsumenter från skadliga kemikalier.

De företag som får högst betyg i Greenpeace analys är Apple (B-) och det holländska företaget Fairphone (B). 96 procent av den energi som Apple använder är förnybar, jämför med exempelvis  Samsung där förnybar energi endast står för 1 procent av produktionsprocessen. Fairphone är bäst inom branschen på hållbar design och på att använda sig av återvunnet material i sina produkter.

Sämst betyg i undersökningen fick de snabbväxande kinesiska mobiltillverkarna Huawei, Xiaomi, Oppo och Vivo som hade lägst betyg på alla områden. Amazon var det enda amerikanska märket som fick de lägsta betyget, F. Framförallt handlade det om bristande hantering av kemikalier, samt dålig transparens. Samsung, världens största tillverkare av smarta telefoner och leverantör av nyckelkomponenter till många teknikföretag fick också ett lågt betyg. Bland annat berodde det på att företaget ökade sina utsläpp av växthusgaser med 24 procent mellan 2014-2016. Dessutom menar Greenpeace att Samsungs produkter har kort livstid, samt att teknikjätten inte arbetat tillräckligt för  att minska användningen av farliga kemikalier på sina produktionssajter.

Läs rapporten

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.