måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är de viktiga förändringarna i WWF:s fiskguide 2014

Publicerad: 6 februari 2014, 12:38

I veckan presenterade WWF sin åttonde upplaga av Fiskguiden. Där kan du som konsument välja rätt sorts fisk, vilket är viktigt eftersom 85 procent av världens kommersiella fiskbestånd är antingen fullt utnyttjade eller överfiskade. Här är alla de viktiga förändringarna.

Ämnen i artikeln:

Håkan WirténVärldsnaturfondenWWF

Nordhavsräkans läge har försämrats drastiskt och får nu för första gången rött ljus i WWF:s fiskguide. Rödmärkningen av räkan har mötts av kraftiga reaktioner från den svenska Västkusten där nordhavsräkan fiskas i stor omfattning. WWF ger rött ljus för Nordhavsräkan i alla vatten utom i Barents hav. WWF anser att det finns en risk för överfiske, dumpning av små räkor och en otydlig förvaltning och kontroll av fisket. Till detta kommer också dåliga beståndsuppskattningar.
– Vårt mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln. Att vi nu måste räkna bort våra färska räkor på fredagskvällen är ett misslyckande för svensk fiskeförvaltning i Skagerrak och Kattegatt.  Det är märkligt med tanke på att Sverige vill vara drivande när det gäller ett hållbart fiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Också Stenbitsrom och tonggoltonfisk får rött fisk. Nya arter i årets fiskguide är bläckfisk och pilgrimsmussla. Bläckfisk får gult ljus av WWF medan pilgrimsmussla får grönt ljus om den är handplockad. Några positiva nyheter i årets fiskguide är att Hjälmaregösen och torsk från östra Östersjön får grönt ljus. Dessutom har en norsk laxodling för första gången certifierats av ASC vilket ger laxen därifrån grönt ljus.

Här är alla nyheterna i årets fiskguide:

- Första laxodlingen i Norge är nu ASC-certifierad (enligt Aquaculture Stewardship Council) och får därmed grönt ljus, men annan odlad norsk lax har fortfarande gult ljus.
- Gäddan får rött ljus i WWFs Fiskguide.
- Sej från Barents hav och Färöarna är inte förvaltad så väl som man skulle önska och får därför rött ljus.
- Sik hamnar får både gult och rött ljus. Siken i Bottenviken förvaltas väl och säljs mest lokalt. I Bottenhavet är bestånden inte återhämtade från överfiske.
- Nordhavsräkan får rött ljus överallt utom i Barents hav.
- Stenbitsrom har utvärderats för första gången och får dessvärre rött ljus i Fiskguiden 2014.
- Sjurygg heter den långsamväxande fisk vars ägg vi äter som stenbitsrom, vilket inte gynnar artens återväxt.
- Tonggol är en vanlig burktonfisk som nu får rött ljus om den inte är linfångad.

Källa: WWF

Bild 1/2  

Ladda ner långversionen av fiskguiden här.

Ladda ner kortversionen av fiskguiden här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev