måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är den nya biologiska vattenrenaren

Publicerad: 17 juni 2019, 09:59

Hur ska man rena bottnen under fiskodlingar? Svaret kan vara sjögurkor.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


För första gången i Sverige ska sjögurkor testas som vattenrenare vid odling av fisk.

Medan tång kan rena bort näringsämnen lösta i vattnet, och musslor och ostron kan filtrera bort näring i form av små partiklar i vattnet, kan sjögurkor glufsa i sig mycket av det organiska material som faller ned på bottnen under odlingarna.
”Sjögurkor är intressanta att använda som en del i cirkulärt vattenbruk för bättre vattenkvalitet. De har redan använts länge i samodlingar med fisk, ostron och alger i Asien. Och nu vill vi undersöka om vi kan få det att fungera med samodling av svenska arter”, säger Ellen Schagerström, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, i en kommentar.

Nyckeln till projektet var när forskarna lyckades få den röda signalgurkan att fortplanta sig i fångenskap, något som öppnar möjligheten för en framtida lukrativ export. Många arter av sjögurkor är starkt hotade på grund av fiske på vilda populationerna och i Kina kostar en liten burk på 250 gram runt 3000 kronor.
”Men vårt projekt fokuserar först och främst på att ta fram ett odlingsprotokoll för att förstärka befintliga vilda populationer i Sverige och utvärdera deras roll i cirkulära vattenbrukssystem”, säger Ellen Schagerström, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, i en kommentar.

Glädjen är dock stor över att förökningen lyckades.
”Det var ett helt fantastiskt ögonblick när sjögurkorna sprutade ut ägg och spermier. Och nu kan vi se de små larverna växa, det är så spännande”, säger Kristina Snuttan Sundell, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet.

De små liven behöver nu gå igenom tre utvecklingsstadier innan de kommer se ut som små sjögurkor.

Sjögurksprojektet är ett tvärvetenskapligt EU-projekt inom Swedish Mariculture Research Center, SWEMARC, vid Göteborgs universitet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev