Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är den nya ledningen för Klimatpolitiska rådet

Publicerad: 12 november 2020, 10:06

Klimatpolitiska rådets nya ledning är nu klar. Regeringen har beslutat att Johan Kuylenstierna blir ny ordförande och Cecilia Hermansson blir ny vice ordförande från och med nästa år.


Texten är uppdaterad.

Regeringen har i dag att utsett Johan Kuylenstierna till ny ordförande och Cecilia Hermansson till ny vice ordförande för Klimatpolitiska rådet. De tillträder sina nya roller den 1 januari 2021 när rådets nuvarande ordförande Ingrid Bondes förordnande går ut, och hon även lämnar rådet. 

”De har tung akademisk expertis inom olika kunskapsfält och kompletterar varandra på ett bra sätt. Att Johan Kuylenstierna tar plats som ordförande skapar även kontinuitet. Klimatfrågan är en av mänsklighetens största utmaningar och för att möta utmaningen behövs ordning och reda i klimatpolitiken, Klimatpolitiska rådets uppgift är att följa upp och granska denna och kommande regeringars klimatpolitik”, säger klimatminister Isabella Lövin, i en kommentar.

Ingrid Bonde är Klimatpolitiska rådets första ordförande. Hon förordnades för tre år när rådet bildades den 1 januari 2018. Johan Kuylenstierna har under dessa tre år varit rådets vice ordförande. 

Johan Kuylenstierna är adjungerad professor vid Stockholms universitet och tidigare bland annat vd för Stockholm Environment Institute.

Cecilia Hermansson, den nya ledamoten, tillika viceordförande i rådet, är forskare i finansiell ekonomi vid KTH samt tidigare bland annat chefsekonom vid Swedbank och ledamot av Finanspolitiska rådet.

Klimatpolitiska rådets uppdrag är att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat. För att stärka rådets oberoende i förhållande till regeringen är det därför rådet självt som föreslår nya ledamöter. Regeringen fattar därefter beslut om att förordna ledamöter i rådet under en bestämd tid, normalt högst tre år. 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.