Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är den svenska biologen med rätt att utrota

Publicerad: 19 mars 2012, 09:54

Om du har fel växt i trädgården hoppar hon över staketet och tar död på den.


Den svenska biologen Susanne Govella jobbar i Wellington med att bekämpa spridningen av invasiva arter. Hon arbetar på deras motsvarighet till Länsstyrelsen, rapporterar P1:s Naturmorgon.
‒ Det här är ett jättestort problem i Nya Zeeland, både ekonomiskt och biologiskt. För Nya zeeländarna är det ganska glasklart vad som är inhemskt och vad som är exotiskt, berättar hon.

Enligt lag så har hon rätt att handgripligen gå in i trädgårdar och utrota vissa växter. Sedan övervakar de stället i åtta-nio år för att vara säkra på att fröbanken utplånats.
‒ Det finns en rad växter som är förbjudna att inneha, så vi kontrollerar bland annat trädgårdsmässor, säger Susanne Govella till Naturmorgon.

Framför allt är klätterväxterna ett stort problem, och speciellt arter tillhörande passionsfruktsfamiljen, såsom "banana passion fruit" och "blue passion flower". De klättrar upp i träden och får trädkronorna att kollapsa, med stora följder för ekosystemet, enligt Naturmorgon.
‒ Vi jobbar oftast med att i ett tidigt stadium utrota växter som vi tror kommer att bli ett jättestort problem, säger hon.
Arbetsuppgifterna består också i att informera allmänheten om problemet och vilka konsekvenser införandet av nya arter medför. Från Wellington går färjorna till sydön, och är därför en port till sydön, så därför är hennes arbete ett viktigt förebyggande arbete, konstaterar Susanne Govella.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev