Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är den svenske matnestorn som vill bjuda på insekter

Publicerad: 12 september 2013, 08:20

Forskare menar att problem med växthusgaser och svält skulle kunna minska om vi åt mer insäkter. Även i Sverige ökar intresset för insekter som nästa stora livsmedelstrend.


Det är Veckans Affärer som skriver om trenden att äta insekter för att minska utsläpp av växthusgser och svält. Enligt forskare på Yaleuniversitet som VA talat med är insekter inte bara en utsökt läckerhet och mycket näringsrika – de kan också komma att rädda världen.

Också i Sverige ökar intresset för insekter på tallriken. VA har pratat med stjärnkrögaren Carl Jan Granqvist som mycket väl tror att insekter kan slå igenom som livsmedel.
– Vad som ska ätas baseras på trender. Det kan man se genom århundradena. Om något är mycket omskrivet och smakar bra så vill människor pröva det. Folk har alltid älskat att vara moderna och att imponera på andra. I USA är hållbar mat redan en jättetrend, säger han till tidningen..

Veckans Affärer frågar också om Carl Jan själv skulle kunna tänka sig att bli en ambassadör för insekter.
– Ja, jag har i hela mitt liv varit nyfiken på mat och följer den här utvecklingen med stort intresse. Själv äter jag till exempel gärna inälvor, vilket är hållbart då de annars brukar slängas. Så om de framställs på ett säkert och hållbart sätt kan jag tänka mig att bli en ambassadör. Men det är nog inget för äldre damer att äta termiter – de vill nog hellre ha en sockerkaka, säger han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.