Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är det nya fossila framtidsbränslet

Publicerad: 20 mars 2012, 12:11

Brandfarliga isbitar från berggrunden, eller djuphaven, kan bli framtidens klimatskurk.


Med jämna mellanrum blixtrar det till i klimatdebatten om all metan som finns lagrad i Sibirien, och som vid en temperaturhöjning skulle kunna frigöras från permafrosten och starkt bidra till växthuseffekten. Metan är en cirka 20 gånger värre klimatgas än koldioxid. Faktum är att mycket stora mängder metan finns bundet i isburar nere i jordskorpan. I praktiken kan de liknas vid isbitar, med den stora skillnaden att metanhalten gör att de går att antända, rapporterar SvD.

Detta vattenfängelse som håller metanet på plats är stabilt vid låga temperaturer och/eller höga tryck. Genom att sänka trycket eller höja temperaturen går det alltså att utvinna metanet, som sedan kan användas som energikälla. Vid förbränning bildas vatten och koldioxid. Gasen anses renare än naturgasen, som är en blandning av flera olika gaser, bland annat metan, enligt SvD.

Både japanska och kanadensiska forskare har visat att det går att utvinna metangas ur dessa källor under jord, 2002 och 2008. De brännbara isbitarna är väldigt stabila, så att utvinna dem på deras djup, 900-1100 meter under jordytan, kräver speciella lösningar och särskilda krav, skriver SvD.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev