Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är det nya ”jägarnätverket” som ska bevaka djur och natur

Publicerad: 29 December 2011, 05:00

Klimatförändringen leder till att antalet invasiva arter ökar. Därför startar Svenska Jägareförbundet tillsammans med Statens Veterinärmedicinska Anstalt ett nationellt nätverk som ska bevaka vilda djur och natur.


Idén till ett nätverk som bevakar landets djur och natur och förhindrar invasiva arter kom förra vintern då dvärgbandmasken dök upp i Sverige. Då lyckades man på kort varsel samla 3000 rävar från hela landet och kunde på så sätt snabbt få en bild av smittans omfattning och spridning.

Svenska Jägareförbundet konstaterar att sveriges jägare har en ovärderlig roll som naturbevakare och har möjlighet att identifiera förändringar hos djur och natur då de tillsammans tillbringar mer än 7 miljoner dagar i skog och mark varje år.
-Därför är det naturligt att vi formaliserar ett samarbete mellan SVA och jägarna där vi både kan bevaka naturen och kan göra riktade provtagningar för att se om till exempel enskilda smittor eller parasiter finns i landet eller om de ökar i utbredning och omfattning, säger Daniel Ligné som är biträdande riksjaktvårdskonsulent och ansvarig för den nystartade organisationen på Svenska Jägareförbundet.

Det första uppdraget för nätverket blir att samla in ytterligare prover på dvärgbandmask från Sveriges samtliga kommuner.
– Inga är bättre skickade än vi jägare att ha kontroll på de vilda djuren och naturen och slå larm när förändringar sker, säger Daniel Ligné.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.