Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är det soldrivna huset som fungerar utan sol

Publicerad: 18 Oktober 2017, 05:25

Skellefteå Kraft lanserar det första soldrivna huset som fungerar även under de solfattiga vintrarna i norra Sverige.


Huset är en vanlig villa på 150 kvm, men skillnaden är att den varken är kopplad till elnätet eller fjärrvärmenätet. Istället har huset ett självförsörjande energisystem bestående av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller.
– Under sommaren samlar solcellerna energi. Det man inte gör av med direkt lagras för att sedan portioneras ut när energinivån går ner under vintern, förklarar Martina Larsson, kommunikationsansvarig för projektet ”Zero sun project”, för Aktuell Hållbarhet.

Överskottsenergin lagras i batterier och när batterierna är fulladdade startar en process som spjälkar vatten till vätgas och syrgas. Syrgasen lagras utomhus inför vintersäsongen.
–I garaget finns en teknikbox som hela tiden känner av husets aktuella energibalans och var det ska ta energi ifrån. Under vintersäsongen är det bränsleceller som startar när batterierna laddat ur, berättar Martina Larsson.

När kommer huset att finnas på marknaden?
– Det här är första gången man bygger den här typen av hus för nordligare breddgrader så vi ser det som ett realtidsexperiment där vi studerar hur det går. Det är inget som är tänkt att paketeras och säljas utan projektet drivs för att man ska kunna dra lärdomar och studera. Men tanken är ju så småningom att även människor som bor på nordligare breddgrader ska kunna ha andra energisystem.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.