Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är det underskattade miljöhotet

Publicerad: 3 maj 2012, 07:04

Forskare: ”människor har föreställt sig att klimathotet och övergödningen är ett mycket större hot, men så är inte fallet”.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

När mer än 20 procent av växtarterna försvinner minskar naturens produktion av biomassa med tio procent. Om djuren inräknats hade produktionen sannolikt minskat ännu mer, skriver DN.

Tidigare har artdöd ansetts sorgligt, men inte något som påverkat vår egen överlevnad. Den nya forskningen likställer nu artutrotning med andra globala miljöhot, rapporterar DN.
– Människor har föreställt sig att klimathotet och övergödningen utgör ett mycket större hot än förlusterna av biologisk mångfald. Men så är inte fallet, säger Lars Gamfeldt, ekolog vid Göteborgs universitet.

Lars Gamfeldt har tillsammans med amerikanska och kanadensiska kollegor analyserat 192 studier där artsammansättningen manipulerats. Resultatet blev att ekosystem som förlorar upp till 20 procent av det totala antalet växtarter inte uppvisar stor skillnad i produktion av biomassa. När förlusterna däremot övergår 20 procent blir effekterna stora. Slutsatsen är att artfattiga system är sämre på att omvandla energi till biomassa, skriver DN.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.