Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Dilberts bästa karriärtips

Publicerad: 25 december 2013, 06:41

Strunta i de storslagna karriärmålen. Det råder Scott Adams, skaparen av serien Dilbert.


Innan han nådde framgång med den populära serien Dilbert arbetade dess skapare Scott Adams själv med diverse finans- och it-jobb på olika kontor, inte helt olika det som porträtteras i serien. Han arbetade bland annat som budgetanalytiker på telekombolaget Pacific Bell, där många av kollegorna fått stå som inspiration för karaktärerna i serien.

När succén med serien så småningom tog fart kunde Adams säga upp sig från sin Dilbert-liknande tillvaro och ägna sig heltid åt att rita, något som dock inte var planerat från början. I sin nya bok "How to Fail at Almost Anything and Still Win Big", ger Scott Adams sina bästa och något annorlunda karriärtips.

1. Strunta i att sätta upp mål

Många sätter upp alldeles för storslagna och specifika karriärmål, som inte nås i 99.9 procent av fallen. Istället för mål bör man ha tydliga strategier, så även om du inte når dit har du åtminstone i ditt arbete mot målet lärt dig en viss arbetsmetod, fått nya insikter och kanske träffat några intressanta personer. Om du till exempel har ett mål att bli vd, fokusera då på att göra en strategi för hur du blir vd överhuvudtaget, inte hur du blir vd på ett specifikt företag.

2. Passion är bara snack

Passion är ett modeord som kommit att bli synonymt med framgång. Men passion är inte en grundförutsättning för att lyckas, utan det kan också komma som en effekt av framgång. Sitt inte och vänta på att du ska hitta din passion, jobba hårt och prova på olika saker yrkesmässigt så kommer du så småningom hitta det som du är bra på och trivs med att göra.

3. Lycka är hälsa plus frihet

Lycka är att få göra det du vill. Om du bara ägnar din tid åt vad andra vill att du ska göra kommer du aldrig bli nöjd med din tillvaro. Många stressar också för mycket idag. Ta reda på vad du behöver göra för att förbättra din hälsa och ta hand om dig själv, en nyckelfaktor för att bli lyckligare är att må bra både fysiskt och mentalt.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.