Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är din snabbguide till Durban

Publicerad: 28 november 2011, 10:49

Idag börjar klimattoppmötet i Durban. Här är fyra knäckfrågor som måste lösas för att bryta dödläget.


Ämnen i artikeln:

Cop 17COPLena Ek

Det sjuttonde mötet (COP 17) inom ramen för FN:s klimatkonvention och den sjunde inom ramen för Kyotoprotokollet hålls mellan den 28 november och 9 december i Durban i Sydafrika. Här är prognosen för fyra av knäckfrågorna

1 Blir det något Kyotoavtal efter 2012?

Troligen inte. Avtalsperioden för Kyotoavtalet löper ut 2012 och det är inte alls säkert att det blir någon fortsättning. Varken Kina, Indien eller USA vill skriva under och andra stora länder som Japan, Kanada, Ryssland har hoppat av. De som håller fast – läs EU- står för endast 16 procent av utsläppen.

2 Finns det någon plan B?

Tveksamt. Många menar att stora länder och regioner som EU måste gå vidare på egen hand och bilda koalitioner av ”frivilliga” för att bryta det politiska dödläget. Det så kallade Köpenhamnsackordet som skrivits under av de flesta länder bygger på frivilliga åtaganden.

3 Vad händer med handeln för klimatkrediter utan Kyoto?

Ingen vet. Det blir svårare att få marknaden att fungera utan internationella avtal. Osäkerheten har fått priserna på EU:s utsläppskrediter att sjunka stadigt till rekordlåga sex euro per ton i slutet av förra veckan.

4 Hur blir det med pengar till klimatfonden?

Het fråga. Industriländerna ska ge 100 miljarder dollar per år i klimatbistånd till u-länderna från 2020. Men det är oklart hur pengarna ska förvaltas – får FN eller Världsbanken förtroende att förvalta den globala klimatfonden?

5 Vad tror den svenska miljöministern?

”Det ser inte särskilt bra ut för Kyotoprotokollet” säger miljöminister Lena Ek ( c ) i en intervju på regeringens hemsida. Hon har en lång önskelista på saker hon vill uppnå under toppmötet i Sydafrika – även om länderna inte lyckas att nå fram till något nytt gemensamt avtal.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Cop 17COPLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News