Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är djuret som kan stoppa den norrländska gruvsatsningen

Publicerad: 7 november 2013, 12:42

Northland Resources har haft en svår tid med kursslakt, rekonstruktion och stora förluster. Nu hotas företagets planer av ett välkänt djur.


Som läget är nu har Northland Resources bara tillstånd till ett dagbrott i Kaunisvaara, som ligger strax utanför Pajala. Bolagets plan har hela tiden varit att ha två dagbrott intill varandra.

Tapuli är redan igång och på mark- och miljödomstolens bord ligger sedan sommaren 2011 en ansökan om tillstånd även för intilliggande Sahavaara.

Foto: Wikimedia Commons.

Men nu har huvudförhandlingen som skulle hållas i november i mark- och miljödomstolen fått skjutas på framtiden eftersom ansökan behövde kompletteras. Enligt Naturvårdsverket är bristerna i underlaget så stora att ansökan ska avvisas om den inte kompletteras, men Northland Resources har ännu inte levererat, skriver Di.

Eftersom området där gruvan finns är ett så kallat Natura 2000-område, ett skyddsvärt miljöområde, måste bolaget redovisa påverkan på arter i området. Naturvårdverket vill därför att Northland ska redovisa förekomster och utbredning av utter och lax.

Om Northland levererar kompletteringar sker huvudförhandlingen troligen under den första delen av 2014, skriver Di.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.