Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Erlandssons vision för skogsriket Sverige

Publicerad: 10 augusti 2011, 07:50

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson presenterar handlingsplan för fler jobb, tillväxt och utveckling för skogsnäringen i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonSkog

Nu har landsbygdsminister Eskil Erlandsson presenterat "Skogsriket – med värden för världen", en vision och handlingsplan.

– Målet med visionen är att fler jobb och tillväxt och utveckling ska skapas i alla delar av Sverige, men framför allt inom de delar av landet som kallas Småortssverige och Glesbygdssverige, sa Eskil Erlandsson i samband med lanseringen.

Handlingsplanen är första steget i konkretiserande av visionen.
– Nu sätter vi alltså plantan, sa Erlandsson innan han övergripande presenterade innehållet.

Skogsriket delas in i fyra grenar:

- Hållbart brukande. Fokuserar bland annat på hållbart brukandet och förutsättningar för ökad produktion men även på frågor som hållbar produktion av biomassa, nyttan av trä som förnybart material, skogens betydelse för klimatet, skogsnäringens export, ekosystemtjänster, viltvård med mera.
- Förädling och innovation. Fokuserar på nya sätt att tjäna pengar på skog från råvaran eller skogen.
- Upplevelser och rekreation. Fokus på att bredda underlaget för upplevelser och aktiviteter, för besöksnäring och rekreation i skogen.
- Sverige i världen. Fokuserar på att vidareutveckla tekniskt kunnande och produkter ur skogråvara så att export kan växa ytterligare. Men även att Sverige ska ha en stark representation i internationella skogspolitiska sammanhang och sprida kunskap om den svenska modellen, med frihet under ansvar, för skogsbruk.

Ännu är det inte klart vilka ekonomiska resurser eller exakt hur planen ser ut framöver. Ytterligare information kan sannolikt väntas enligt Erlandsson samband med budgetpresentationer i mitten på september.

Läs mer och se presskonferensen på departementets hemsida.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonSkog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.