Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är EU:s nya plan för att bekämpa bidöden

Publicerad: 7 december 2010, 09:27

Nu har EU bestämt sig för att gå till botten med den mystiska bidöden. På måndagen presenterade de en åtgärdsplan.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Binas pollintering är enligt EU värd 22 miljarder euro – drygt 200 miljarder kronor – för unionens jordbrukare. I Europa, inklusive Sverige, slogs 25 procent av bisamhällena ut under årets vinter. Lika hårt har bisamhällen drabbats i USA. Nu har EU-kommissionen presenterat en plan för vad den ska göra för att komma tillrätta med problemet.

I planen ingår det bland annat att EU bygger upp ett referenslaboratorium för bihälsa. I planen ingår också olika forskningsprojekt, en reglering av användningen av bekämpningsmedel i jordbruket, en översyn av hälsoregler för bin och utbildning av tjänstemän, skriver Europaportalen.se.

Enligt Europaportalen.se skriver EU-kommissionen också att forskarna hittills inte lyckats vissa den exakta orsaken till bidöden. Inte heller känner man till den exakta omfattningen. Möjliga orsaker anses ändå vara besprutning inom jordbruket, klimatförändringar och brist på föda.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.