söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är filmen för dig som tröttnat på klimatsnacket

Publicerad: 16 december 2009, 12:38

Har du tröttnat på slipade politiker och forskarlarm. Här kan du se klimatförändringarnas verkliga offer. Anders Hellberg på Greenpeace tipsar om filmen han vill att alla ska se.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Det är verkligen inte varje dag man får höra journalister som klappar i händerna efter en presskonferens. Här nere i Köpenhamn är det förstås ytterst ovanligt. Men efter gårdagens anförande av Maylin Sese, förstår man journalisternas reaktion.

Vi kommer
alla, förr eller senare, behöva ta oss an den intellektuella utmaning som det innebär att både se och erkänna klimatförändringarnas tragedi. Frågan är om inte vittnesmålet av den unga kvinnan från Salomonöarna, bättre än alla de artiklar, rapporter och pressmeddelanden som har producerats under toppmötet, lyckas förklara vad som står på spel nu när världens ledare samlas i Köpenhamn.

Jag måste erkänna att jag från stund till annan under de här dagarna tröttnat på allt snack om klimatet. På att hela tiden få höra forskare berätta om utsläppskurvor som pekar åt fel håll. På att ständigt få höra politiker som skyller sin oförmåga att agera på någon annan.

Det är först när personer som Maylin Sese får möjlighet att berätta som tröttheten försvinner, som orken att lyssna på forskarnas varningar återkommer och som insikten av att vi faktiskt inte behöver behålla alla dessa urskuldande politiker börjar få fäste.

Kanske har du också tröttnat på allt undflyende och abstrakt snack om klimatet. Lyssna då istället på Maylin Sese på filmen nedan.

(Om du upplever att ljudet är bluddrigt – pröva att pausa, så får du förhoppningsvis ljud utan eko/ redaktionen)

Anders Hellberg är kampanjansvarig på svenska Greenpeace där han hanterar skogs- och klimatfrågor.

Läs fler analyser från Greenpeace här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev