söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är finalisterna till priset Hållbart ledarskap

Publicerad: 2 mars 2011, 09:02

Det blir fyra tunga vd:ar som gör upp om priset Hållbart ledarskap på Sustainability day den 12 april i år.

Ämnen i artikeln:

Sustainability Day

Styrelsen för Näringslivets miljöchefer har nu vaskat fram fyra värdiga finalister till ett av Sveriges mest prestigefyllda priser – priset "Hållbart ledarskap" som delas ut av NMC och Miljöaktuellt under Sustainability Day den 12 april i år.

De fyra finalisterna är:

Kenneth Bengtsson, koncernchef ICA AB
Kenneth Bengtsson är en engagerad koncernchef som uppmuntrar alla medarbetare att vara modiga i sitt tänkande. Han har under sina år på ICA tydliggjort att hållbarhet är en mycket viktig del i ICAs långsiktiga lönsamhet. Genom hans tro på att företag som ICA kan och ska ta sitt ansvar har ICA flyttat fram sina positioner inom områden som till exempel miljöanpassat, etiskt och ekologiskt sortiment, energieffektiva och klimatsmarta butiker samt lager. Kenneth är en mycket aktiv och engagerad VD vad gäller koncernens syn på god etik och samhällsansvar för ICAs Goda Affärer, grunden som företagets vision och mission vilar på. Tillsammans med Samhall, Sveriges kommuner och FUB har han dragit igång den gemensamma rekryteringssatsningen "Vi kan mer”, där ett stort antal personer med funktionsnedsättning ska få möjlighet till sysselsättning i ICAs svenska butiker.

Kjell Hasslert, Koncernchef, TELGE
Södertäljes kommunala bolag, Telge AB, omfattar Södertälje kommuns samtliga affärsdrivande bolag. Nyligen startade Telge bolaget Manpower Telge Jobbstart tillsammans med Manpower och inom kort inleds ett samarbete med Peab. Företagen syftar till att skapa jobb för flyktingar och långtidsarbetslösa. Telge har hållbarhet inkorporerad i affärsidén och använder det som innovationsdrivare och kraft i affärsutvecklingen, de är ett utmärkt exempel på att samhällsansvar och lönsamhet går hand i hand och visar att kommunala bolag kan vara både socialt ansvartagande och samtidigt skapa nya lönsamma affärsverksamheter.

Magnus Kårestedt, VD, Göteborgs Hamn
Magnus Kårestedt har på ett framgångsrikt sätt arbetat in hållbarhet i bolagets verksamhet och utveckling. Konkreta exempel på detta är att affärsplanens alla delar grundar sig på de tre dimensionerna i hållbarhet (ekonomisk, miljömässig och social hänsyn). Konkreta resultat av detta är det framgångsrika koncept av tågpendlar som byggts upp tillsammans med hamnens kunder och samarbetspartners. Ett annat initiativ där Magnus varit drivande är att skapa möjligheter för fartyg att under hamnuppehållen kunna ansluta till el och på så sätt undvika tomgångskörning i hamn. Nyligen tog Magnus beslut om att Göteborgs Hamn AB ska senast 2015 vara ett klimatneutralt företag. Under Magnus ledning har företaget visat på god ekonomisk avkastning som har gjort det möjligt för hamnen att göra viktiga investeringar för en framtida hållbar infrastruktur och att ge en god avkastning till sin ägare, Göteborgs Stad.

Richard Bergfors, VD, MAX Hamburgerrestauranger AB
Richard är en ledare som både har pekat ut en tydlig riktning och även tilldelat resurser så att MAX kunnat göra det på riktigt. Han har tillsatt en hållbarhetschef som sitter i ledningen av företaget och inte som många andra chefer i näringslivet är underställda kommunikations- eller marknadschef vilket då ofta resulterar i kortsiktiga PR aktiviteter eller att polera ytan. Exempel på vad han åstadkommit är att fokusera på hälsa genom att införa hamburgerindustrins bredaste meny av hälsoinriktade produkter, han har börjat anställa personer med funktionsnedsättning, som idag är mycket lönsamt tack vare låg personalomsättning, låga sjukskrivningstal och ett brinnande engagemang från medarbetarnas sida och något som blivit en naturlig del av MAX verksamhet. En ytterliggare åtgärd är
att som första och fortfarande enda matleverantör i världen klimatdeklarerar alla sina produkter de säljer.

Priset delas ut under Sustainability Day den 12 april 2011. Samtliga finalister kommer att vara på plats och delta på scenen.

Juryn består av:
Catherine Karagianni, Ordförande NMC
Mikael Salo, Chefredaktör Miljöaktuellt
Christina Lampe-Önnerud, VD Boston Powers
Tone Bekkestad, meterolog
Stefan Einhorn, författare

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev