Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag28.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är flipparna och flopparna från Almedalsveckan

Publicerad: 8 Juli 2009, 04:35

Subjektivt och ovetenskapligt hissar och dissar vi på redaktionen företeelser under Almedalsveckan.


Ämnen i artikeln:

Fredrik Reinfeldt

Här är floppar…

1. Klimathycklarlistan

Snacka om läsarstorm när vi rapporterade om att den suspekta organisationen Bilfront presenterat en lista över vilka de anser vara Sveriges största klimathycklare – Azar, Axelsson, Goldman och många andra ledande miljöproffs hade fått sina resor och sin livsstil kartlagd. Läs artikel här.
 
En rosévinsförfriskad miljöchef på ett av statens största bolag hotade faktiskt ansvarig utgivare med ”pungspark” innan hon förstod att det inte var tidningen som hade tagit fram listan.

Detta visar att det här är ett känsligt område och faktiskt svårt att leva som man lär. Den långsiktiga miljönytta som Azar, politiker och alla andra miljöproffs skapar genom möten som kräver resor överstiger ju självklart mångfaldigt det avtryck som en resa till och från ett möte gett upphov. Fortsätt resa, men gör det så miljöbra som möjligt och inte i onödan, tycker vi.

2. Greenwash budskap – ”Ett miljövänligare alternativ”
Så profilerar sig Sveriges homiatriker (homeopati, irisdiagnostik, et cetera), Sveriges Naturmedicinska sällskap under Almedalsveckan. Miljöaktuellt frågar varför man gjort denna omprofilering och får följande svar:
– Vi tänkte ut det i våras, berättar en representant och menar på allvar att alternativ medicin minskar försurning, är klimatsmart och minskar kemikalierna i naturen – på samma gång.
Vi frågar hur och får  svaret ”Vi kan till exempel bota din gasiga mage – så att du blir mer klimatsmart”.

3. Ett miljöparti utan riktig gnista
Vi hade förväntat oss fler och mer konkreta miljörelaterade utspel. Var frånvaron av Maria Wetterstrand orsaken? Är samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tungrott?
Oavsett anledning kan ni faktiskt bättre.

4. Bortkastade budskap
Stiftelsen Håll Sverige rent roade sig med att plocka upp över 4000 bortkastade budskap från Visbys gator. 297 avsändare stod bakom flyers, tidningar, plastflärpar, ballonger, pet-flaskor och så vidare. Topplistan kan du läsa här.

5. Onödiga transporter
Det faktum att det kan vara dyrare att parkera bilen i Nynäshamn än att ta med den över till Gotland torde resultera i att 1000-tals ton fraktas helt i onödan vattenvägen mellan Nynäshamns och Gotland varje år.
Vi citerar en Gotlandbesökare: ”När vi såg att det var dyrare att ha bilen parkerad i Nynäshamn än att ta med den på färjan beslutade vi att ändå ta med den.”

Här är flipparna…

1. Hållbarhetsfrågornas genomslag i Almedalen
De svenska politiker som inte förstått hållbarhetsfrågornas angelägenhet torde nu gå att räkna på en hand. Pamfletten med seminarier och debatter under Almedalsveckan innehöll allt från hållbara hamburgare, byggprojekt, transporter till elbilsprovkörning, gröna heta stolar och rättvisefrågor kopplade till klimatförändringen.

2. Reinfeldts regering spänner musklerna
Att både näringsminister Maud Olofsson och statsminister Fredrik Reinfeldt ägnade stora delar av sitt tal åt klimat och åt omställningen skapar förhoppning och stora förväntningar.

3. Den goda och hållbara måltiden i fokus
Vi gillar verkligen Miljöpartiets utspel och stora satsning på den goda måltiden. Ett genidrag att liera sig med Carola Magnusson på Carolas Eko (som för övrigt nu även blir krögare när hon inom kort tar över en museirestaurang i Stockholm) och konkret låta Sveriges politiker och makthavare uppleva god mat på riktigt.

4. Bilfri innerstad
Fler städer borde ta efter Visby som förbjudit biltrafik i innerstaden under sommaren. Fördelar är många: Säkrare för gång- och cykeltrafikanter, hälsosammare för alla invånare, bättre luftkvalitet och så vidare.

5. ”Ta ansvar, Reinfeldt”-manifestation
Greenpeace, Världsnaturfonden och ett antal organisationer till genomförde på ordförandeskapets första dag en snygg manifestation när ett stort antal grå Fredrik Reinfeldt:ar och en superhjälte (för att inspirera statsministern till hjälteinsatser) dök upp på strategiska platser inför de första EU-mötena.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Fredrik Reinfeldt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.