Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är folk immuna mot arsenik

Publicerad: 4 mars 2015, 08:08

Vissa människor har enligt en ny studie anpassat sig genetiskt till förorenade miljöer.


Forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet konstaterar att vissa grupper av ursprungsbefolkningar i Anderna i norra Argentina har ökad motståndkraft mot arsenik.

Det är en gen som ligger bakom den förändrade ämnesomsättningen som skyddar mot arseniken, visar studien som är den första i sitt slag som visar att vissa människor acklimatiserat sig genetiskt till en förorenad miljö.

– Studien visar att det inte bara finns extra känsliga individer utan även individer som är extra toleranta för ett miljögift. Detta är antagligen inte unikt för arsenik utan kan gälla för andra gifter i mat och miljö som människan utsatts för under lång tid. Resultaten visar även på behovet att vara observant och inte basera hälsoriskbedömningar för olika kemikalier på data från särskilt toleranta personer, säger Karin Broberg, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.