Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är företagen som lobbar mest i EU

Publicerad: 2 Oktober 2014, 08:23

Nytt onlineverktyg visar vilka som lägger mest pengar på att påverka politikerna i Bryssel.


Ämnen i artikeln:

MicrosoftSiemens

En sammanställning har gjorts över vilka företag, branschorganisationer, lobbykonsultföretag och advokatbyråer som lägger mest pengar på lobbying gentemot EU:s institutioner. Bakom initiativet, kallat LobbyFacts.eu, finns Corporate Europe Observatory, Lobbycontrol och Friends of the Earth Europe.

Onlineverktyget är baserat på EU:s egna register, och de som hamnar i topp, det vill säga spenderar mest pengar på lobbying, är:

Philip Morris International, Exxonmobil Petroleum & Chemical, Microsoft, Shell Companies, Siemens, GDF SUEZ, General Electric Company, Huawei Technologies, Bayer och Telekom Austria Group.

Natacha Cingotti från Friends of the Earth Europe, säger i ett pressmeddelande:

– Det vi ser är bara toppen av isberget. Med tanke på avsaknaden av ett obligatoriskt register är mycket av lobbyverksamheten riktad till EU:s institutioner höljd i dunkel, med många lobbygrupper och advokatbyråer som undviker att redovisa eller underrapporterar sina budgetar för lobbying.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

MicrosoftSiemens

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.