måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Fox stora lögn om vindkraften

Publicerad: 3 maj 2012, 09:04

En ny studie har visat att vindturbiner genererar varm luft och därmed lokalt kan skapa en viss uppvärmning. Rapporten fick nyhetsjätten Fox att slå på stora trumman och hävda att vindkraft orsakar global uppvärmning.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Nyhetsjätten Fox skrek häromdagen med en jätterubrik på sin sajt Fox Nation ut att "Ny forskning visar att vindkraftsparker skapar global uppvärmning". Artikeln under rubriken var visserligen något mer nyanserad, men hävdade ändå att vindkraftsparker skapar uppvärmning, och att dessa förändringar kan påverka både lokalt och regionalt väder och klimat.

Fox Nations sensationsrubrik väckte ilska i bloggosfären. Dessutom bortsåg man i artikeln från det faktum att forskarna bakom studien uttalat sagt att det var otroligt att uppvärmningen från vindkraften hade något med global uppvärmning att göra.

Rubrikvalet på Fox Nation har fått hård kritik på nätet från en rad bloggare och engagerade personer.  Bakgrunden till Fox Nations sensationsrubrik är en rapport från University of Albany och State University of New York som tittat på jordtemperaturer som samlats in av NASA-satelliter.

Resultatet som presenterats i en studie visar att genomsnittstemperaturen i områden kring stora vindkraftsparker var 0,5 grader högre än omkringliggande områden utan vindkraft. Fenomenet förklaras av forskarna av att vindturbiner har ett ovanligt sätt att generera varm luft. Genom att dra ner varm luft från atmosfären ovanför skapar turbinen en liten temperaturökning i den närmast omkringliggande omgivningen. Uppvärmningen var allra tydligast på natten.

New Scientist, som också uppmärksammat studien, fokuserade tvärt emot Fox på det faktum att rapportförfattarna berättade att det inte var troligt att den lilla uppvärmningen från vindkraften påverkade det globala klimatet – eller ens regionalt klimat.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev