Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är frågan som splittrar EU-parlamentet kring förnybarhetsdirektivet

Publicerad: 12 januari 2018, 09:45

EU-parlamentets politiska grupper har nått en bred kompromiss inför omröstningen om förnybarhetsdirektivet, som väntas äga rum nästa vecka. Men en viktig fråga splittrar grupperna.


Ämnen i artikeln:

Eu

EU-parlamentets politiska grupper har nått en bred kompromiss inför omröstningen om förnybarhetsdirektivet, som väntas äga rum på onsdag nästa vecka. Parlamentarikern Fredrick Federley (C) berättar att den konservativa, socialdemokratiska och liberala gruppen är överens om i stort sett alla ändringsförslag, men att det återstår en skiljelinje i en av huvudfrågorna.
– Det handlar om så kallad rundvirke, alltså hela stammar, och huruvida man ska få använda dem till energiproduktion eller inte. Där skriver de gröna tillsammans med socialdemokraterna att det ska vara förbjudet, alltså räknas som fossilt bränsle, medan vi tillsammans med den konservativa gruppen säger att man ska begränsa statsstöden för att minska incitamenten att bränna stammar av hög kvalitet, säger Fredrick Federley.
De gröna och socialdemokraterna menar att det finns en risk för massavverkningar av skog i USA för att göra biobränsle av hela stammar, som en följd av att Nederländerna och Storbritannien i rask takt har fasat ut kol och börjat använda biobränsle. Fredrick Federley konstaterar emellertid att den svenska regeringen räknar med att det är max två procent av avverkningen av rundvirke i USA som går till biopellets.
– Här har man en stor debatt och det finns två linjer. Min gissning är att de svenska gröna kommer rösta med oss, liksom de svenska socialdemokraterna, säger Fredrick Federley.
Efter omröstningen i EU-parlamentet kvarstår en trialog mellan kommissionen, rådet och parlamentet.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.