Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är framtidsbatteriet som är byggt av trä

Publicerad: 26 mars 2012, 12:07

Omställningen till förnybar energi ökar behovet av energilagring. Lösningen kan bli batterier av biologiska restprodukter från pappersmassafabriker.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechSolenergiVindkraft

Organiska solceller baserade på ledande plast är billiga och har nu uppnått en verkningsgrad på drygt tio procent – tillräckligt bra för att de ska kunna tillverkas i större skala och därmed bli konkurrenskraftiga, skriver Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Men för att solelen ska kunna slå riktigt stort krävs bra lagringsmöjligheter, så att den kan användas dygnet runt. Problemet är bara att de metalloxider som används för att bära laddningen i vanliga batterier är dyra, ändliga resurser. Lösningen kan bli batterier av biologiska restprodukter från pappersmassafabriker, visar forskning från Linköpings universitet, som har publicerats i välrenommerade tidskriften Science.

– Naturen har löst problemen för mycket länge sedan, säger Olle Inganäs, professor i biomolekylär och organisk elektronik vid Linköpings universitet och huvudförfattare till artikeln i veckans utgåva av Science.

Tillsammans med polske kollegan Grzegorz Milczarek har han tillverkat en tunn film ur en blandning av pyrrol och ligninderivat från svartlut, en biprodukt från tillverkning av pappersmassa. Den tunna filmen kan användas som katod i ett batteri.

Inspirationen kommer från växternas fotosyntes där elektroner laddade av solenergi transporteras av kinoner – elektrokemiskt aktiva molekyler baserade på bensenringar med sex kolatomer.

Visionen är att skapa lagringsmöjligheter för solenergi och vindkraft i anslutning till själva produktionen, för att slippa behöva bygga upp nya, stora nät.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev