onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är fyra växande karriärområden för hållbarhetsproffsen

Publicerad: 27 januari 2016, 05:00

En rekryteringsexpert med fokus på hållbarhet ser fyra områden som kommer växa så det knakar, särskilt i spåren av klimatmötet.

Ämnen i artikeln:

Cop 21GreentechIngenjörMiljöteknikCleantechAffärerEkonomiFörnybar EnergiForskningPolitikTeknikVindenergiVindkraft

Nationella, regionala och lokala utsläppsåtaganden som gjordes under klimatmötet i Paris kommer att skapa jobb inom flera olika sektorer framöver. Det skriver Ellen Weinreb, vd på hållbarhetsspecialiserade rekryteringsbolaget Weinreb Group, i tidningen The Guardians Sustainable Business-del. Hon ser att jobbmöjligheterna kommer växa inom främst fyra områden.

- Policy. Ett övergripande ord som innefattar alla de jurister, advokater, tjänstemän, ekonomer, forskare och pr-experter som på något vis ska hantera de internationella åtagandena. Dels med fokus på nationella åtaganden, dels med fokus på det internationella samarbetet som Parisavtalet för med sig. På nationell nivå handlar det både om att kompetens behövs för att hantera det internationella ramverket men också experter som kommer efterfrågas till följd av nationella initiativ för att leva upp till sina åtaganden. Som exempel här nämns president Obamas program för ren energi som snabbt skapade en rad jobb inom förhandling, administration och handläggning.
- Förnybart och konstruktion. Enligt International Renewable Energy Agency arbetade 724 000 amerikaner inom den förnybara sektorn år 2014. Och miljöanpassad konstruktion växte med 15 procent mellan år 2014 och 2015. I just USA, som artikeln främst handlar om, har Obamas program för ren energi gjort mycket till men även i Europa är den förnybara sektorn på frammarsch och priset på exempelvis solceller minskar år för år. Rekryteringsexperten Ellen Weinreb konstaterar också att med förnybara satsningar uppstår behovet av andra kompetenser inom affärsstrategi, marknadsföring och finans.
-  Forskning. Weinreb skriver att många av klimatmötets initiativ syftar till att driva på innovation. Ett exempel är Low Carbon Technology Partnership Initiative som enligt beräkningar skulle kunna skapa tiotals miljoner nya jobb fram till år 2030. Nya innovationer leder till startups som även skapar behov av personer med god kunskap inom områden som investerarrelationer, finans och marknadsstrategier.
- Global utveckling. De rikare länderna ska ge utvecklingsländer stöd för att öka andelen förnybar energi och för att snabba på klimatomställningen. Stora ingenjörsföretag har redan nu börjat fråga efter CV:n från experter inom bland annat klimatanpassning och förebyggande klimatåtgärder, skriver författaren i artikeln som kan läsas här i sin helhet.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev