tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Greenpeaces nya miljonfartyg

Publicerad: 18 januari 2010, 14:59

Över 160 miljoner kronor. Så mycket kommer det att kosta att bygga Greenpeaces nya superfartyg – Rainbow Warrior III.

Ämnen i artikeln:

GreenpeaceHav

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Greenpeace nya superskepp kommer att bli ett dyrt skeppsbygge – men samtidigt ett av de grönaste fartygen på världens hav. Ombord kommer man både ha satelitvideo-system, 1300 kvadratmeter segel, en flotta av uppblåsbara båtar och helikopterplatta. Bygget startas inom kort på Polska och Tyska varv och fartyget beräknas vara klart nästa år.

Brittiska The Guardian berättar att Rainbow Warrior III:s satelitvideo-system gör att att aktivisterna ombord kan streama video var som helst ifrån på världens hav. Fartyget kommer att både ha diesel- och elmotorer. Dessa motorer kommer enligt Greenpeace endast att användas 10 procent av tiden till havs.

Att man väljer att bygga ett helt nytt fartyg istället för att, som Greenpeace brukar göra, konvertera ett gammalt fartyg beror på att det helt enkelt inte var tekniskt eller finansiellt möjligt att nå de energibesparingskrav som satts upp. Enligt Greenpeace har man gjort noggranna analyser och kommit fram till att det mest ekologiskt effektiva var att bygga ett nytt fartyg.
– Vi har konverterat fartyg i 30 år. Nu är det dags att vi börjar leva som vi lär. Vårt mål är att minska utsläppen drastiskt, säger Greenpeacetalespersonen Ulrich von Eitzen till The Guardian.

The Guardian
berättar också att kritiker hävdat att Greenpeace länge undvikit att kritisera fartygsindustrin och dess utsläpp då organisationen inte velat dra uppmärksamheten till organisationens egna utsläpp till havs.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev