Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Gröna Bilisters tips till nya utredarna

Publicerad: 5 juli 2012, 11:40

Gröna bilister har fem konkreta tips till utredningen om hur Sverige ska lyckas få en fossiloberoende fordonsflotta 2030.


Det blev Thomas B Johansson som i Almedalen utsågs till den nya utredningen om en fossiloberoende fordonsflotta. Vid sin sida får han ingen mindre än Per Kågesson som huvudsekreterare. På plats i Almedalen fanns förstås också Gröna Bilister, som snabbt kom med fem konkreta tips till utredningen som ska vara klar i oktober 2013.

Här är Gröna Bilisters 5 tips:

1. Delmåla. Presentera tidigt delmål för vad som kan göras redan de kommande åren. Syftet är att minimera risken att behöva ta ett mycket stort kliv mellan år 2020, då målet är 10 % förnybar energi, och år 2030, då fordonsflottan ska vara fossilbränsleoberoende.

2. Skattepengar kvar.
Hitta system där en hög andel biodrivmedel och miljöbilar inte urholkar statskassan, t.ex. genom ett bonus-malus-system för både fordon och bränslen.

3. Beteeenden. Fokuseringen på tekniska lösningar och jordbruksmässig potential behöver kompletteras med en analys av hur beteenden förändras och kan förändras, så att det totala transportbehovet minskar. Därmed blir det också enklare att ersätta drivmedelsbehovet med förnybara bränslen.

4. Behåll bredden. Vi har tidigare sett hur negativt snabba teknikval kan vara och därför är det mycket positivt att utredningen får ett mycket brett och öppet mandat, och . Därtill ersätts dagens ensidiga beroende av fossila oljeprodukter rimligen med en större mångfald.

5. Arbeta öppet. Regeringen har tidigare tagit fram förslag till ny miljöbilsdefinition och kvotplikt för biodrivmedel i stort sett utan dialog med intressenterna från branschen. Utredningen bör ha ett mycket öppet och inkluderande arbetssätt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.