Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är Gröna bilisters tre tips till nya Saab-ägaren

Publicerad: 14 juni 2012, 05:55

Så kan Sverige kickstarta svensk elbilsutveckling.


I går stod det klart att det är National Electric Vehicle Sweden (Nevs) som köper Saabs konkursbo. Nevs har bildats enbart för köpet och ägs i sin tur till 51 procent av National Modern Energy Holdings som är baserat i Hong Kong och till 49 procent av Sun Investment, ett japanskt investmentbolag.

Jakob Lagercrantz och Mattias Goldmann från Gröna bilister var snabbt ute med en debattartikel i Aftonbladet där man drog upp riktlinjerna för hur Sverige i och med köpet nu kan bli ledande på elfordon. För att lyckas krävs att både företagets ledning och Sveriges regering gör tre saker vardera.

På Gröna bilisters lista över det Nevs bör göra:

- En småbil snarast. En kompakt elbil med fokus på de globala tillväxtmarknaderna behövs snabbt.
- Snabbhet och flexibilitet. Trollhättefabriken kan bli ett unikt nod för nätverk av olika kompetenser som snabbt kan utveckla och industrialisera nya tekniker, med fokus på elektrifiering av drivlinor och hela bilar.
- Anställ nyckelkompetens nu. Saab-fabriken är ett skal som måste fyllas med lojala Saabarbetare och elbilskompetens från Sverige och Norge

På Gröna bilisters lista över det regeringen bör göra:

- Stärkt stöd för elbilar. I våra grannländer är premien mycket högre, ofta kombinerad med en avgift på bilarna med högst utsläpp. Systemet kan göras gratis för statskassan, samtidigt som elbilar och laddhybrider gynnas.
- Bygg ut snabbladdningen. Staten behöver se till att det finns snabbladdare cirka var tionde mil på det större vägnätet, och i alla större städer.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.