Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är grönaste TV-spelkonsolen

Publicerad: 22 december 2010, 07:42

Funderar du på att köpa en spelkonsol som julklapp? Electric Power Research Institute(EPRI) har rankat marknadens populäraste enheter – efter hur mycket energi de förbrukar.


Ämnen i artikeln:

EnergiförbrukningCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Ingenjörer vid EPRI:s Knoxville-labb har provspelat EA Sports populära Madden NFL 11 på tre olika konsoler. Resultaten visar att Sony Playstation 3 och Microsoft Xbox 360 förbrukar ungefär sex gånger mer el än Nintendo Wii, skriver New York Times.

Nintendo Wii förbrukade i genomsnitt 13,7 watt, en PS3 84,8 watt och en Xbox 87,9 watt (siffrorna inkluderar inte tv-skärmarna som också krävs för att spela).

Snålaste konsolen – Nintendo Wii.

För att beräkna vad detta innebär under loppet av ett år använde EPRI uppskattningar från Nielsen Company som visar att ”heavy users” spelar 5 timmar och 45 minuter om dagen. För dessa storkonsumenter innebär Wii-spelandet en energiförbrukning på 29 kilowattimmar, vilket är ungefär vad ett dubbelt lysrör kräver. Energiförbrukningen för ett PS3 (179 kilowattimmar) och Xbox (184 kilowattimmar) landar någonstans i samma klass som en tvättmaskin eller en tv.

En anledning till att de två sistnämnda konsolerna konsumerar mer el är helt enkelt att de har kraftigare grafikkort och processorer. Men medan kvaliteten på grafiken är ett typiskt skäl till att välja konsol, så är energiförbrukningen en egenskap de flesta missar.

– Jag är inte säker på att någon tar hänsyn till den när de köper en konsol, säger EPRI:s projektledare Jeffrey A. Dols.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.