Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är hållbarhetskändisarna som får medalj av kungen

Publicerad: 29 januari 2013, 13:02

Nästa vecka delar kungen ut medaljer till 33 svenskar som har gjort förtjänstfulla insatser för landet. Några av dem är kända hållbarhetsprofiler.


Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand är en av dem som får ta emot medaljer ur kungens hand på slottet på torsdag i nästa vecka. Hon kommer att få Konungens medalj av tolfte storleken i Serafimerordens band för ”mångåriga och betydelsefulla insatser inom svensk politik”. I dag kallar sig Wetterstrand fristående grön debattör och föreläsare. Hon är dessutom nybliven styrelseledamot i tankesmedjan Cogito som står Miljöpartiet nära.

Förra näringsministern
och partiledaren Maud Olofsson (C), en av vindkraftens kanske ivrigaste förkämpar i landet, får också medalj av tolfte storleken i Serafimerordens band för "mångårig och framstående politikergärning". I dag är Olofsson bland annat styrelseledamot i vindkraftbolaget Arise.

Medalj av samma valör tilldelas också Eva Eriksson, före detta landshövding i Värmlands län, för ”betydelsefulla insatser inom svenskt förvaltnings-och samhällsliv”. Hon har tidigare varit ordförande i Miljömålsrådet och under sin tid som folkpartistisk riksdagsledamot även ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

It-profilen Niklas Zennström som är en av männen bakom den internetbaserade telefonlösningen Skype får också en medalj av tolfte storleken men i högblått band, vilket inte är riktigt lika fint som Serafimerordens band. Han får den för ”framstående insatser för svenskt närings- och samhällsliv”. Zennström är enligt Wikipedia engagerad i kampen mot klimatförändringar och för en bättre havsmiljö i Östersjön och har startat en fond för stöd till bland annat klimatarbetet och socialt entrepenörskap.

Alice Bah Kuhnke,
hållbarhetschef på teknikkonsultbolaget ÅF, får slutligen medalj av åttonde storleken i högblått band för ”värdefulla insatser inom svenskt samhällsliv och miljötänkande”.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev