Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är hållbarhetsprofilerna som sommarpratar

Publicerad: 9 juni 2016, 12:14

Sommar i P1 Anders Kompass Sommarvärd 11/7 2016 Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nu har Sveriges Radio presenterat alla årets sommarpratare. Aktuell Hållbarhet listar givetvis alla hållbarhetsprofiler bland sommarvärdarna.


Ämnen i artikeln:

Parul Sharma

Under torsdagen presenterade Sveriges Radio alla årets Sommarvärdar som ska prata i programmet Sommar i P1. På listan finns flera personer som på olika sätt kan kopplas till hållbarhetsfrågor av olika slag. Här är fyra av dem.

Sommar i P1 Gunhild Stordalen Sommarvärd 28/7 2016 Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gunhild Stordalen, Läkare och miljöaktivist, sommarpratar den 28 juni
”Jag är miljöaktivist, läkare och miljardärfru. Jag är också allvarligt sjuk. Min bästa smärtlindring är att jobba med något som är viktigare än mitt eget liv, då kan jag leda bort tankarna till annat. Bort från smärtan, obehaget och min egen eländighet. Till mitt hjärtebarn EAT och en av vår tids största utmaningar: hur vi ska säkra hälsosam, näringsrik mat till en växande världsbefolkning, utan att överträda planetens ekologiska gränser”, säger hon till SR.

Sommar i P1 Gloria Ray Karlmark Sommarvärd 4/7 2016 Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gloria Ray Karlmark, Patentingenjör och medborgarrättskämpe, sommarpratar den 4 juli
”Jag var fjorton år när jag tog strid mot rasismen tillsammans med åtta andra ungdomar i staden Little Rock i Arkansas, och vi blev en omskriven del av amerikansk historia och kampen för medborgerliga rättigheter. Jag var fjorton år ung när det skolåret började och hundra år gammal vid årets slut”, säger hon till SR.

Sommar i P1 Anders Kompass Sommarvärd 11/7 2016 Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Anders Kompass, tidigare chef för FN:s kontor för mänskliga rättigheter, sommarpratar den 11 juli
”Jag ska tala om hur ett utmanande arbete för mänskliga rättigheter blivit en passionerad drivkraft som format mitt liv, också genom att finna kärleken under utredningen av en massaker i Colombia. Jag kommer att spela musik från olika håll i världen”, säger han till SR.

Sommar i P1 Parul Sharma Sommarvärd 3/8 2016 Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Parul Sharma, människorättsjurist, sommarpratar den 3 augusti
”Vi står alla och ser varandra i ögonen, över världshaven, över kontinenter, i byar, i städer, vi ser varandra i ögonen. Jag ska berätta om mina möten med barnarbetare, jordlösa, rättslösa, idrottare och näringsidkare. Vi kan idag se varandra på ett sätt som vi aldrig gjort förut – över gränser och över murar – men vad gör vi för varandra? Mitt Sommarprat ska handla om de blanka ögonen och ett barns förmåga att återhämta sig trots vuxnas girighet. Min musik ska representera den gränslösa värld vi faktiskt lever i, där Asiens ögon möter Afrikas, och där USA:s blickar når Europas. Det kommer bli ett monsunbröllop”, säger hon till SR.

Här hittar du hela listan med årets sommarpratare

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Parul Sharma

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.