Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är hemvindkraftverket som fixar årsförbrukningen

Publicerad: 30 augusti 2010, 05:19

Företaget Urban Green Energy lanserar en enkilowattsversion av sitt vindkraftverk Eddy. Med goda vindförhållanden kan turbinen generera 1.500 Kw om året, vilket är mer än de flesta hushålls totala elanvändning.

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Det New York-baserade företaget Urban Green Energy planerar att göra det nya minivindkraftverket tillgängligt i september, till en kostnad av 6 600 dollar (cirka 49 000 kronor) innan installation. Enligt företagets vd Nick Blitterswyk så kan Eddy – med statliga stimulansåtgärder och vid en genomsnittlig vindhastighet på 16 kilometer i timmen – generera el billigare än 10 cent per kilowattimme, vilket är lägre än USA:s genomsnittspris.

– Jag tror att vindkraftverk är på väg att bli en konsumentprodukt, säger Blitterswyk till CNET News.

Försäljning av små vindkraftverk har ökat rejält i USA de senaste två åren, delvis på grund av skattelättnader på 30 procent. Samtidigt växer dock förståelsen för de vindhastigheter som krävs för att vindkraftverken ska ha en rimlig återbetalningstid.

Som en tumregel bör vindturbinerna placeras långt över hinder som till exempel träd och byggnader. Och den genomsnittliga vindhastigheten bör vara cirka 16 kilometer i timmen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev