Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Här är Ikeas solceller

Publicerad: 27 Juni 2019, 10:05

En snyggare och en billigare variant av solpanel lanseras av Ikea under tidig höst. Bägge heter Solstråle.

Foto: Kollage av bilder från Ikea

I början av hösten ska det gå att beställa Ikeas solcellspaket, som ska göra hemgjord solenergi attraktiv för de breda lagren och hjälpa företaget att nå sina hållbarhetsmål.


Ikea ska enligt sin hållbarhetsstrategi bli klimatpositivt till år 2030. Senast 2025 ska koncernen sälja solceller på alla marknader. Efter Nederländerna, Belgien, Polen, Tyskland, Schweiz och Italien anses nu marknaden i Sverige vara mogen.
– Att vi nu startar redan 2019 i Sverige beror på att vi lyssnar in vetenskapen. IPCC:s 1,5-gradersrapport säger att vi behöver göra mer än vi planerat och göra det vi planerat tidigare, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef för Ikea-koncernen i Sverige, till Aktuell Hållbarhet.

Försäljningen kommer att bli i form av ett paket, där det snabbväxande bolaget Svea Solar sköter installationerna och Ikanobanken sköter utlåningen av investeringskapital. Paketet ska göra det tydligt för kunderna att det är lönsamt från första dagen att satsa på solceller.
– Erbjudandet kommer vara det mest konkurrenskraftiga på marknaden med tanke på kvalitet, garantier, den enkla köpprocessen och samtidigt till ett pris som kan göra att de många människorna i Sverige kan lägga solpaneler på sina tak, lovar Jonas Carlehed utan att i dagsläget ge några detaljer.

Solpanelen får namnet Solstråle men kommer i två utföranden, en enklare och en lite dyrare med snyggare design.

Nu hoppas Jonas Carlehed att regeringen inför ett ”solrot” på 50 procent vilket skulle göra det enklare och mer förutsebart för kunderna än dagens sökta bidrag på 20 procent, samt slopar energiskatten på egenproducerad el på större tak.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.