Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är inspirationstalet alla pratar om

Publicerad: 8 november 2013, 04:47

Den australiensiske komikern Tim Minchin visar sig även vara något av en livscoach. Här är hans hyllade motivationstal som blivit en viral succé.


När den australiensiske komikern och musikern Tim Minchin nyligen blev utnämnd till hedersdoktor vid sitt gamla lärsosäte The University of Western Australia, levererade han ett motivationstal som blivit något av en snackis.

Talet kan sammanfattas i nio punkter som – med glimten i ögat – ger filsofiska råd kring livet och karriären. Videon med Tim Minchins hyllade tal i sin helhet hittar du lite längre ner i artikeln.

1. Du måste inte ha en dröm

Om du alltid har haft en livslång dröm kring något – satsa på det. Men risken med att ha alltför storslagna och långsiktiga mål är att du missar andra gyllene möjligheter som finns runt hörnet, bara du tar dig tid att se dig omkring. Du vet aldrig vart livet tar dig härnäst och nästa sak värt att sträva efter hittar du förmodligen mitt framför näsan.

2. Ge upp jakten på lycka

Lycka är som en orgasm – om du tänker på den för mycket når du aldrig dit. Sikta på att göra människor i din närhet lyckliga och du kommer förmodligen bli lyckligare själv. Och kom ihåg, ingen är lycklig jämt.

3. Mycket handlar om tur

Även om framgång kräver hårt arbete handlar det fortfarande väldigt mycket om tur. Förståelsen för att du inte kan ta all ära för dina framgångar, och inte heller beskylla andra för deras misstag gör dig till en mer ödmjuk person. Och din empatiska förmåga är något du kan träna upp.

4. Träna

Ta hand om din kropp. Vi kommer leva längre än tidigare generationer och om du inte vill sitta och deppa på ålderns höst kommer du behöva en fungerande kropp. Spela någon form sport, om det så är fotboll, yoga, lyfta skrot eller löpning spelar ingen roll. Det finns en tydlig koppling mellan humör och träning.

5. Granska dina åsikter

Vi måste tänka kritiskt, inte bara mot andras idéer utan även våra egna. Ta reda på dina fördomar och privilegier och ifrågasätt dem. Många av våra fördomar hålls vid liv på grund av en oförmåga att se på saker nyanserat.

6. Var en lärare

Även om du inte jobbar som lärare, var en lärare. Dela med dig av dina idéer och ta inte din utbildning för givet. Gläd dig åt dina erfarenheter och sprid dem vidare.

7. Definiera dig själv genom det du älskar

Vi har en tendens att definiera oss själva i motsats till något annat. Försök istället att uttrycka din passion för saker du brinner för. Var generös med att berömma personer du ser upp till. Var för saker, inte bara emot.

8. Respektera personer med mindre makt än du

Hur du behandlar personer som du står i maktposition över säger mycket om dig som människa. Var snäll!

9. Ha inte så bråttom

Du måste inte veta vad du ska hålla på med resten av livet. Du kan inte räkna med att insikten om vad du vill göra kommer trilla rakt ner i knät på dig, men ha inte panik. Insikt kommer med erfarenhet.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.