Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är IPCC-rapportens viktigaste slutsatser

Publicerad: 27 september 2013, 10:03

I dag klockan 10.00 släppte FN:s klimatforskningspanel IPCC en sammanfattning av sin senaste klimatrapport, den så kallade AR5. Flera av rapportens slutsatser har redan läckt ut i media, men först i dag får vi alltså den slutliga sammanställningen från IPCC om forskningsläget kring klimatet.


En viktig förändring i kunskapsläget är att IPCC höjer sannolikheten för att klimatförändringen är antropogen från 90 till 95 procent.

I rapporten slår man också fast att jordens medeltemperatur kommer att öka mellan 2,6 och 4,8 grader från i dag till 2100 om inte utsläppen drastiskt begränsas omedelbart. IPCC målar upp fyra temperaturscenarier, där den lägsta temperaturökningen ligger på 0,3 till 1,7 grader. Det scenariot förutsätter drastiska utsläppsminskningar.
När det gäller vattennivåer konstaterar IPCC att ökningarna har accelererat de senaste decennierna, men att de inte kommer bli så stora som man tidigare trott. Nu räknar man i stället med nivåhöjningar på 0,26 till 0,55 meter som minst och 0,52 till 0,98 meter som mest.

IPCC kommenterar också diskussionen om att temperaturökningen skulle ha avstannat de senaste 16 åren. Enligt panelen finns det flera förklaringar, bland annat att basåret 1998 var väldigt högt, men framförallt handlar det om att av koldioxidutsläppen och temperaturökningen tas upp av oceanerna.
– En sak som kommit fram som en nyhet jämfört med förra utvärderingen är just att oceantemperaturen höjs snabbare än vad man tänkt sig. Det i sin tur gör att en del av det totala värmeinnehållet kanaliseras ner i oceanerna i stället för att stanna uppe i atmosfären. Det är då en stor del av förklaringen till att uppvärmningen i atmosfären inte har gått så fort som man tidigare har sett, säger SMHI-forskaren Lars Bärring till Miljöaktuellt.

Han konstaterar också att de senaste tre årtiondena var och en för sig varit varmare än något annat årtionde sedan 1850 och att årtiondet 2001-2010 är det varmaste av de tre.
Den största nyheten i dagens IPCC-rapport är ändå enligt Lars Bärring att bilden i dag är så tydlig och samstämmig.
– Det är inte heller bara lufttemperatur utan också oceantemperatur, det är isavsmältning, glaciäravsmältning och så vidare. Jämfört med förra rapporten har man blivit betydligt säkrare. Det är mer data, bättre modeller och allting pekar unisont åt ett håll, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.