Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är it-jättarna som struntar i miljön

Publicerad: 3 april 2014, 09:51

I en ny rapport har Greenpeace granskat varifrån 19 globala it-bolag får sin el. I rapporten konstateras att flera av it-jättarna är starkt pådrivande i utvecklingen av hållbar energi men här finns också några riktiga miljöbovar.


Ämnen i artikeln:

Big DataE-handelFacebookGreenpeace

Om internet vore ett land skulle det vara det sjätte mest energislukande i världen. 2020 kommer internet dessutom att kräva 60 procent mer energi än idag.

I en ny rapport har Greenpeace granskat varifrån 19 globala it-bolag får sin el.
Flera av it-jättarna är starkt pådrivande i utvecklingen av grön el men Amazon och Twitter får stark kritik av Greenpeace som bland annat konstaterar att Amazons största datacenterkluster i Virginia till 98 procent drivs med smutsig energi. Dessutom kritiseras Amazon för bristande transparens.
– Amazon har hamnat långt bakom sina konkurrenter i teknologisektorn. Deras verksamhet, som är en betydande del av internet, drivs med energi som orsaker föroreningar och driver på klimatförändringarna, säger David Pomerantz på Greenpeace San Franciscokontor till TT.

Apple, Facebook och Google lyfts däremot fram som positiva exempel och får beröm i rapporten. De tre bolagen har bland annat satt press på energiföretaget Duke Energy i North Carolina, något som gjort att Duke börjat tillhandahålla grön energi till it-jättarnas datacenter i delstaten.

– De drar med sig energibolagen och de arbetar fram innovativa lösningar för att ansluta förnyelsebar energi. Att företag gör det är nytt, viktigt och värt att hylla, säger David Pomerantz på Greenpeace till TT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News