Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är IT-världens värsta kolkramare

Publicerad: 18 april 2012, 08:49

Molntjänster från Apple, Microsoft och Amazon drivs till största delen av kol.


Ämnen i artikeln:

BränslecellerGreenpeaceKärnkraftKolkraftSolkraft

I en ny rapport från miljöorganisationen Greenpeace, pekas flera stora företag ut vars datacenter till största delen drivs av kolkraft. Rapporten synar 14 företag och av dessa är Apple, Amazon och Microsoft de största miljöbovarna. Enligt Greenpeace är Apple ensamt om att bruka mer än häften av energin för sitt datacenter från kol.

Greenpeace medger att Apple arbetar med flera alternativa energiprojekt, däribland anläggningar för solkraft och bränsleceller, men ser inte dessa som avgörande då de endast kommer att ge omkring tio procent av datacentrets behov. Dessutom går Greenpeace till angrepp mot Apple för att ha placerat sitt datacenter i North Carolina – vilken sägs vara en av de mest orena kraftnäten i Amerika.

Trots
att Microsoft visar flera framsteg inom miljöarbete, expanderar företaget också datacenter som är starkt beroende av kol och kärnkraft.

Även Amazon får sig en rejäl känga när det gäller sitt miljöarbete och kritiseras för att inte visa något intresse eller göra investeringar inom området. Bland annat drivs två tredjedelar av datacentret som driver Amazons elastiska molns av energibolag i norra Virginia, ett område där förbränningen av kol är extra hög. Greenpeace ser inte att Amazon har några miljömål.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News