Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är jeansen som skördar liv

Publicerad: 3 november 2010, 14:35

Metoden som används för att bleka jeans gör att arbetarna långsamt kvävs. I Turkiet har 50 arbetare dött. Det skriver Fair Trade Center i en ny rapport. Nu har flera jeansföretag bestämt sig för att sluta använda metoden.


Många jeans på marknaden är färdigblekta. Men metoderna som används för att bleka jeansen, så kallad sandblästring, är en farlig metod som redan har orsakat 50 dödsfall i Turkiet. Det skriver Fair Trade Center i den nya rapporten "Sjukt snyggt – en rapport om sandblästrad denim".

Det handlar
om den dödliga lungsjukdomen silikos, eller stendammslunga. Vid sandbälstring exponeras arbetare för kvartshaltigt damm och på många fabriker arbetar människor under bristfälliga säkerhetsförhållanden. I Turkiet har man nu förbjudit metoden, men hittills ahr 50 personer avlidit till följd av sandblästringen och ytterligare 5000 personer beräknas vara skadade för livet. I andra länder, som Bangladesh och Kina, fortsätter fabrikerna använda sandblästring.

I rapporten
konstateras att kunskapen om sandblästringens risker är låg i den svenska klädbranschen. Man konstaterar också att många svenska företag har dålig koll på hur och var i leverantörsledet som sandblästringen sker.
– Det är allvarligt att klädföretagen har så låg kunskap om riskerna med sandblästring. De måste prioritera frågan och bör arbeta mera förebyggande och göra riskanalyser av sina produktionsmetoder. Det är inte rimligt att företagen väntar tills människor dör innan de agerar, säger Christopher Riddselius som är projektledare på Fair Trade Center.

Fair Trade Center berättar också att 1 av 17 granskade företag fortsätter att använda metoden. Under tiden Fairtrade Center arbetat med rapporten har sex företag fattat beslut om att upphöra med sandblästring. Två företag meddelade just innan rapporten skulle publiceras att de tänker sluta med metoden.

Företaget som fortsätter med sandblästring är Nudie Jeans, som emellertid hävdar att deras metod för sandblästring är ofarlig för arbetarna. Tillverkningen sker i Italilen och enligt Nudie Jeans, under strikt kontrollerade former.
– Nudie skulle inte fortsätta med sandblästring, eller någon annan industriell process för den delen, som skulle vara skadlig för medarbetare. Enbart fem procent av våra kollektioner omfattas av processen, som sker i högteknologiska system. Problem uppstår när produktionen prispressas eller läggs ut på fler, okontrollerade enheter och flyttar vidare där det är billigast. Vi har arbetat med våra fåtal Italienska leverantörer i snart tio år, berättar Karin Stenmar som är CSR-chef på Nudie Jeans.

Karin Stenmar tycker att det är bra att Fairtrade i sin rapport lägger fram det faktum att sandblästring är skadligt om den görs i okontrollerade former med kvartshaltig sand.
– Men våra leverantörer gör sandblästringen i strikt kontrollerade former och dessutom med industriell sand utan kvarts.

Företagen som slutar med sandblästring på grund av Fairtrade Centers rapport:

- H&M
- Inditex (Zara och Massimo Dutti)
- Fabrick Skandinavien
- Gina Tricot
- Åhlens
- Tiger of Sweden
- Whyred
- Varnergruppen

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.