Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är jordbruksverkets nya ”köttskatt”

Publicerad: 22 januari 2013, 09:34

Jordbruksverket öppnar i en ny rapport för möjligheten att införa en koldioxidskatt i konsumentledet baserad på utsläpp från köttproduktion.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


På tisdagen presenterade Jordbruksverket rapporten "En hållbar livsmedelskonsumtion" där man slår fast att  vi i västvärlden behöver äta mindre kött och välja kött med större omsorg. Jordbruksverket påpekar i ett anslutande pressmeddelande att man inte föreslår någon köttskatt. Men i själva rapporten skriver man ändå att "En koldioxidskatt i konsumentledet i kombination med information och märkning om hur köttet producerats skulle kunna påverka
konsumtionen i en mer hållbar riktning."

Jordbruksverket berättar i rapporten att det i synnerhet är nötkött som bidrar med stora utsläpp av växthusgaser. Man konstaterar också att svenskarna ligger på fjärde plats bland de folk som äter mest nötkött i världen. Bara i Luxemburg, USA, Australien och Brasilien äter människor mer nötkött.

Jordbruksverket hävdar att svensk köttproduktion ligger bra till i flera hållbarhetsperspektiv. Men samtidigt menar man att det behövs åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser.
– Regler, miljöskatter och subventioner kan styra i rätt riktning. Men det är avgörande att dessa är på en internationell nivå. Annars riskerar man bara flytta produktionen dit där regelkraven och skattebördan är lättast, inte där produktionen är hållbar, säger Gabriella Cahlin som är chef för marknadsavdelningen på Jordbruksverket.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev