tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är kandidaterna till Hållbart ledarskap

Publicerad: 26 januari 2012, 09:27

Näringslivets miljöchefer har nominerat fyra kandidater till den prestigefyllda utmärkelsen.

Ämnen i artikeln:

Sustainability Day

Enligt Näringslivets miljöchefer ska föreningens och Miljöaktuellts pris Hållbart ledarskap varje år delas ut till "en person vars ledarskap har bidragit till att betydande steg tagits mot social, ekonomisk och/eller ekologisk hållbarhet i sin organisation
och/eller i samhället".
Syftet är att uppmärksamma det hållbarhetsarbete som pågår i Sverige och lyfta fram dem som integrerar miljö- och hållbarhetstänkande i sina företag och ansvarsområden.

Priset delas ut
konferensen Sustainability day den 17 april och NMC:s styrelse har nu utsett fyra kandidater. Här är de och NMC:s motiveringar

Percy Barnevik, Hand-in-Hand. "Nominerad för sitt arbete som grundare av Hand-in-Hand International, som genom sitt arbete med att organisera framför allt kvinnor att etablera egna företag finansierade med mikrolån från organisationen har skapat 840 000 jobb."

Mikael G:son-Löw, Preem. "Nominerades för sitt beslut att investera i utveckling och produktion av Preems Evolution–diesel, som genom inblandning av talloljeråvara möjliggör en minskning av klimatpåverkande utsläpp med 16 procent jämfört med konventionell diesel."

Magnus Hellsten, Volvo Cars. "Under de senaste fem åren har Volvo PV:s effektivitet i produktionen ökat med 30-40%, vilket har sänkt de årliga kostnaderna med flera miljarder kronor. Utvecklingen har gjorts möjlig tack vare effektivare processer, högre kvalitet, höjt engagemang hos medarbetare och miljöåtgärder som lett till positiv utveckling avseende energiförbrukning, avfallshantering, material- och resursanvändning. Magnus har därmed med sitt ledarskap visat att det inte finns någon konflikt mellan ökad produktivitet, lönsamhet och hållbar affärsutveckling."

Tom Johnstone, SKF.
"Med SKF Care har Tom Johnstone börjat sätta avtryck i det Hållbarhetssverige. ‘Det innefattar omsorg om miljön, anställda och samhället.’ Ett annat program SKF har är BeyondZero. Målsättningen för SKF är inte, som för många andra företag, att minska sina utsläpp till noll. De vill gå längre än så.
‘Det betyder att vi måste minska våra utsläpp, men vi måste också hjälpa våra kunder att minska deras utsläpp.’ På så sätt har SKF lyckats minska sina utsläpp utan att minska lönsamheten."

Det finns chans
att påverka vem som vinner. Juryn kommer att väga in röster från dels Facebook, dels åhörarna på Sustainability Day.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev