Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är kändisarna som vill rädda Arktis

Publicerad: 25 juni 2012, 05:14

Flera svenskar med på listan över skådespelare, musiker och företagsledare som nu ifrågasätter oljeutvinningen i Arktis.


Det är miljöorganisationen Greenpeace som under Rio-konferensen passade på att dra igång en global kampanj får att rikta strålkastarljuset mot Arktis. Här väntas nämligen både oljeborrning och industriellt fiske öka i takt med att isarna smälter till följd av klimatförändringarna och nya områden på så sätt öppnas upp för storskalig exploatering.

Till sin hjälp har organisationen nu fått ett antal internationella celebriteter, exempelvis den brittiske musikern Paul McCartney och den svenska skådespelerskan Lena Endre.

I ett pressmeddelande uttalar sig dessa två om hur de ser på utvecklingen i Arktis.

– För mig är det galenskap att vi är beredda att åka till världens ände för att hitta de sista oljedropparna, när våra smartaste forskarhjärnor säger till oss att vi måste sluta med fossila bränslen om våra barn ska ha en framtid. Vid en viss tid och plats måste man ta ställning. Jag menar att tiden är nu och platsen är Arktis, säger Paul McCartney.

– När isarna smälter och militära truppförflyttningar plötsligt går norrut ”bakom ryggen” på oss, vore vi både galningar och idioter om vi inte reagerade. Det som händer är skrämmande och vi måste tillsammans se till att skydda Arktis, precis som vi skyddade Antarktis för tjugo år sedan, säger Lena Endre.

Bland övriga svenskar som hittills ställt sig bakom kampanjen finns skådespelaren Gustaf Skarsgård och bandet Hoffmaestro. Bland de internationella celebriteterna finns även:

- Musiker: Annie Lennox, Anthony Kiedis, Bryan Adams, Jack White, Jarvis Cocker, Peter Gabriel och Thom Yorke
- Skådespelare: Edward Norton, Hugh Grant, Jeremy Irons, Jude Law, Lucy Lawless, Pamela Anderson, Penelope Cruz, Robert Redford, Tim Roth och Woody Harrelson
- Filmregissörer: Pedro Almodovar

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.