Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är kemikalieexpertens bästa julklappstips

Publicerad: 17 december 2015, 11:09

Tänk på det här när du ger dig ut i julklappshandeln! Kemikaliexperten tipsar och varnar för de värsta fallgroparna.


Miljöaktuellt bad Ulrika Dahl, senior utredare på Kemikalieinspektionen, att ge sina bästa tips inför julklappshandeln.

1. Det brukar bli många leksaker till barnen under granen. Vi har en hård lagstiftning kring leksaker, för att säkerheten ska vara extra hög. Så länge som leksaken är CE-märkt så ska den vara säker. Ur ett kemikalieperspektiv kan det vara bättre att köpa nyare leksaker än att behålla de gamla, eftersom lagstiftningen skärps över tid. Gamla leksaker kan innehålla ämnen som vi nu vet är farliga.

2. Smycken är en populär julklapp, men en del smycken kan samtidigt innehålla farliga kemiska ämnen. Vi på Kemikalieinspektionen har hittat att en del ”oäkta smycken” innehåller för höga halter av kadmium eller bly. Ofta används dessa metaller för att få billiga smycken att kännas tunga och exklusiva, så ett tips är att försöka undvika sådana.

3. Elektroniska prylar, som hushållsapparater, mobiltelefoner, datorer, surfplattor och tv-spel kan innehålla hälso- och miljöfarliga kemiska ämnen, till exempel bly och flamskyddsmedel. Se till att produkten är CE-märkt då det innebär att åtminstone en del av de farliga kemiska ämnena är begränsade i produkten. Det är även bra att inte ställa nyinköpt elektronik i barnens rum, eftersom nya apparater lättare släpper flamskyddsmedel ifrån sig, särskilt när de blir varma. När du nu fått en ny tv eller mobiltelefon i julklapp – glöm inte lämna in den gamla till en miljöstation!

4. Kläder och andra textilier kan innehålla kemiska ämnen som kan skada människor och miljön. Ibland tillsätts olika kemikalier för att kläderna inte ska bli skrynkliga eller mögla under långa transporter. En del kläder och skor innehåller bakteriedödande medel för att de inte ska lukta illa. Välj gärna miljömärkta textilier om alternativet finns och tvätta gärna nya textilier innan de används första gången. Det är även miljösmart att undvika kläder som är antibakteriellt behandlade.

5. Böcker är ett kemikaliesmart alternativ till både barn och vuxna!

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.