söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Här är klimatpolitiska rådets rekommendationer till regeringen

Publicerad: 25 mars 2021, 10:27

Klimatpolitiska rådets kanslichef Ola Alterå, vice ordförande Cecilia Hermansson och ordförande Johan Kuylenstierna under dagens pressträff.

På torsdagen släppte Klimatpolitiska rådet sin rapport med rekommendationer till regeringen. Rådet anser bland annat att regeringen slarvat bort möjligheten att använda återhämtningspolitiken efter covid till klimatomställningar.


JR


 

Missa inte:

Läs intervjun med vice ordförande Cecilia Hermansson och ordförande Johan Kuylenstierna

Förbättra samarbetet i regeringens klimatkollegium och ge kollegiet mer tyngd i budgetarbetet. Följ upp och redovisa resultaten av genomförda åtgärder utifrån den klimatpolitiska handlingsplanen. Ta upp klimatfrågan på ett övergripande plan i statsbudgeten och inte som en underbilaga till miljöbudgeten. Lägg fram tydliga klimatkonsekvensbedömningar inför alla viktiga politiska beslut. Det är de fyra främsta rekommendationerna till regeringen när Klimatpolitiska rådet i dag överlämnar sin årliga rapport. 

I rapporten har rådet valt att lägga särskilt fokus på att utvärdera hur regeringens kris- och återhämtningspolitik kring coronapandemin påverkat möjligheterna att uppnå de klimatpolitiska målen. Här anser rådet att regeringen misslyckats med att ta till vara på det ”möjlighetsfönster” som rådet anser att covidkrisen skulle ha kunnat innebära för klimatomställningen. På dagens presskonferens säger Klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna att rådet till och med identifierat krisinsatser som motverkar regeringens möjligheter att nå klimatmålen. Här nämner han specifikt det stöd som lämnats till flygbranschen.

Det positiva i regeringens klimatpolitik som rapporten pekar ut handlar bland annat om att etappmålen till år 2020 för utsläppen utanför utsläppshandeln nåtts och att regeringens effektbedömningar blivit bättre. Också utsläppen i den handlande sektorn minskade under rapportperioden med 2,4 procent, vilket enligt rådet kan ha varit en effekt av ett antal genomförda skattehöjningar.

Läs Klimatpolitiska rådets rapport

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev